Fructul care face minuni! Te poate feri de Alzheimer și demență

Publicat: 16/08/2022 | 08:11
Fructe de pădure Sursă foto: Pixabay

Potrivit cercetătorilor, unul dintre cele mai căutate și gustoase fructe poate prevenit boala Alzheimer, dar și demența. Nu multă lume știa cât de benefic poate fi acest fruct.

Boala Alzheimer este o boală neurodegenerativă cronică care începe de obicei încet și se agravează treptat în timp. Este cauza a 60–70% din cazurile de demență. Cel mai frecvent simptom precoce este dificultatea de a-și aminti evenimentele recente. Pe măsură ce boala avansează, simptomele pot include probleme cu vorbirea, dezorientarea (inclusiv rătăcirea cu ușurință), schimbări de dispoziție, pierderea motivației, negestionarea îngrijirii de sine și probleme de comportament.

Pe măsură ce starea unei persoane scade, se retrage adesea din familie și din societate. Treptat, funcțiile corporale se pierd, ducând în cele din urmă la moarte. Deși viteza de progresie poate varia, speranța de viață tipică după diagnostic este de trei până la nouă ani.

CITEȘTE ȘI: VESTEA CARE AR PUTEA SCHIMBA SOARTA A MILIOANE DE OAMENI. PRIMUL MEDICAMENT PENTRU ALZHEIMER, AUTORIZAT ÎN SUA ÎN ULTIMII 20 DE ANI

Cauzele bolii Alzheimer

Cauza bolii Alzheimer este slab înțeleasă. Aproximativ 70% din risc este considerat a fi moștenit de la părinții unei persoane, cu multe gene implicate de obicei. Alți factori de risc includ un istoric de lovituri la nivelul capului, depresie și hipertensiune arterială. Procesul bolii este asociat cu plăci și încordarea neurofibrilară din creier.

Simptomele inițiale sunt adesea confundate cu îmbătrânirea normală. Examinarea țesutului cerebral este necesară pentru un diagnostic clar. Antrenamentul cerebral și fizic și evitarea obezității pot reduce riscul de Alzheimer; cu toate acestea, dovezile care susțin aceste recomandări sunt slabe. Din păcate, nu există medicamente sau suplimente care s-au dovedit a scădea riscul.

Fructul care ar putea preveni boala Alzheimer

În prezent, există o mulțime de cercetări care urmăresc să pună în evidență evoluția bolii și să stabilească un tratament. Un compus care ar putea preveni această boală se găsește în căpșuni.

Potrivit unui studiu inițiat de un grup de cercetători, căpșunile conțin pelargonidină, care ar putea ajuta la protejarea creierului împotriva bolii Alzheimer.

Studiul, publicat în Journal of Alzheimer’s Disease, s-a axat pe compusul bioactiv pelargonidină. Acesta poate fi asociat cu mai puține încurcături neurofibrilare tau creier.

„Acest studiu a investigat dacă aportul de pelargonidină sau de fructe de pădure este asociat cu neuropatologia bolii Alzheimer (AD) în creierul uman. Studiul a fost realizat în rândul a 575 de participanți decedați din cadrul Rush Memory and Aging Project, cu date dietetice (evaluate cu ajutorul unui chestionar de frecvență alimentară) și evaluări neuropatologice”, au explicat autorii în lucrarea lor, potrivit Mental Daily.

„Un aport mai mare de pelargonidină, un bioactiv prezent în căpșuni, este asociat cu mai puțină neuropatologie a bolii Alzheimer, în primul rând cu încurcăturile tau fosforilate”, au concluzionat cercetătorii.

VEZI ȘI: CAFEAUA REDUCE RISCUL DE DECLANSARE A MALADIEI ALZHEIMER