Furtuna geomagnetică de nivel G3 din România a făcut posibil fenomenul rar întâlnit pe teritoriul țării noastre

Publicat: 06/11/2023 | 09:45

Pe data de 5 noiembrie a avut loc o furtună geomagnetică de nivel G3 în România care a fost surprinsă de o mulțime de români pe cer. Imaginile superbe au fost surprinse de internauți și distribuite pe rețelele de socializare, dar puțini sunt cei care știu explicația fenomenului rar. 

Cei de la Astro.info au venit cu explicația pentru care aurora boreală a venit și pe cerul țării noastre, spunând:

„La data de 5 noiembrie 2023 am avut parte de o apariție foarte rară a aurorei boreale pe cerul României, având în vedere strălucirea și cât de extinsă a fost aurora pe cerul nordic. Așa ceva nu s-a mai văzut la noi în ultimii zeci de ani, cu toate că aurore au mai fost observate în condiții mai dificile de mai multe ori, chiar și în ultimii ani. Aurora a fost observată pe scară largă de multă lume, practic, din locații din întreaga țară unde cerul a fost senin la începutul serii.

Furtuna solară este încă în desfășurare, șansele de apariție a aurorei pe cerul nordic fiind încă ridicate până spre dimineață. Dacă la începutul serii Kp-index a ajuns la 7 (G3, ora 19:35), a fost apoi 5 (G1, 20:32) și pe urmă 6 (G2, 22:00)”.

Pentru a vedea imagini cu fenomenul, intrați în GALERIA FOTO  a acestui articol.

(CITEȘTE ȘI: A fost emisă o alertă de cod portocaliu de furtună! Atenționarea de călătorie activată de MAE, ce zonă este vizată)

Explicații pentru furtuna geomagnetică din România

Institutul Astronomic al Academiei Române a explicat și care este cauza apariției furtunii geomagnetice, spunând:

„Furtuna geomagnetică se datorează activității solare intense din ultimele zile ce a culminat cu o ejecție de masă coronală îndreptată spre Pământ. Este un eveniment rar la latitudinile joase”.

O altă explicație a fost oferită de către astronomul Adrian Șonka, care a transmis:

„De pe soare a plecat o cantitate enormă de gaz, nuclee de fier, oxigen, heliu şi au plecat către Pământ. Au ajuns la Pâmânt în două zile, iar atunci când ajunge materia asta aruncată de soare, se loveşte de liniile de câmp magnetic. Câmpul magnetic dă la o parte ce vine de la soare, dar intră pe la polii magnetici. Acum intensitatea erupţiei solare a fost atât de mare încât a deformat liniile de câmp magnetic, s-au strâns şi a putut intra materie în atmosferă şi mai jos”, a spus specialistul pentru Observator News.

(CITEȘTE ȘI: Furtuna Babet se apropie și meteorologii AccuWeather avertizează populația din Marea Britanie de pericol)

Sursă foto: Facebook Astro.info

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult