Furtuna lui Satan, fenomenul meteo care sperie și azi omenirea. Ce s-a întâmplat în acea noapte rămâne definitiv în istorie

Publicat: 04/07/2023 | 17:08

Pe 15 iunie 1960, locuitorii din Kopperl (Texas, SUA) au trăit un adevărat coșmar la primele ore ale dimineții. Un fenomen meteorologic incredibil a lovit orașul, reușind astfel să creeze panică printre locuitori. Evenimentul a intrat în istorie și este cunoscut sub numele de „Furtuna Satanei”.

Statul american Texas are o climă foarte caldă. Însă, în noaptea de 15 spre 16 iunie 1960, locuitorii acestui stat au experimentat o căldură fără precedent. Potrivit unor rapoarte întocmite de specialiști după miezul nopții, mai mulţi nori au invadat cerul oraşului. La momentul respectiv temperatura era de aproximativ 21 de grade Celsius. Deodată, a început un vânt puternic cu o viteză de circa 120 km/h. Mai mulţi copaci au fost puşi la pământ, iar temperatura a crescut rapid, mai exact, în doar câteva minute a ajuns la peste 38 de grade. Există rapoarte care demonstrează că termometrele concepute pentru a înregistra temperaturi de până la 60 de grade s-au spart, odată cu creşterea căldurii.

CITEȘTE ȘI: ULTIMA ALERTĂ METEO PUNE ÎNTR-UN PERICOL FĂRĂ PRECEDENT SPECIILE MARINE. CE ESTE „CANICULA INVIZIBILĂ”?

În case, oamenii abia mai puteau respira, ba mai mult, orașul a rămas fără curent electric. Mulți dintre locuitori au ieșit afară, speriați că le-ar fi putut lua foc casele, ba chiar unii au crezut că a venit sfârșitul lumii. Mai mult, îngroziți, oamenii și-au învelit copiii în prosoape și cearșafuri umede, ca să îi protejeze.

A doua zi dimineață, fermierii au descoperit că recoltele lor au ars.

Oamenii au ieșit speriați din case (sursă foto: hepta)

Ce spun specialiștii despre evenimentul din 1960

Evenimentul a fost inexplicabil în 1960. Dar potrivit unor rapoarte mai recente, cercetătorii spun că a fost o explozie de căldură. Este un fenomen care provoacă vânturi extreme, o creștere dramatică a temperaturii și o scădere rapidă a umidității.

Se întâmplă atunci când aerul transportat în atmosferă de o furtună coboară pe pământ într-un flux descendent. Deși majoritatea fluxurilor descendente sunt reci, cercetătorii explică faptul că într-o explozie de căldură, aerul se încălzește rapid şi poate depăşi 40 de grade temperatură.

Hermina Hagianu
S-a alăturat presei în anul 2016, inițial în trustul Intact Media Group, iar din 2019 este redactor la publicația CANCAN.RO, site ce face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A urmat mai multe cursuri de Multimedia – Radio și Televiziune ... citește mai mult