Furtuna Renata a intrat în România şi a făcut ravagii! Când va ajunge şi în Bucureşti

Publicat: 18/04/2024 | 07:50

Românii sunt dezorientați din cauza schimbărilor bruște de vreme. Dacă zilele trecute temperaturile au ajuns chiar și la 30 de grade Celsius, acum Furtuna Renata a intrat în România și a făcut ravagii pentru că a adus cu ea un val de aer polar. Oamenii din mai multe județe s-au confruntat cu precipitații, grindină și vijelii, iar în unele zone ploaia s-a transformat în ninsoare.

Miercuri, 17 aprilie, Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenţionare de tip cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, care vizează zone din Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei şi sud-estul Transilvaniei. Specialiștii au anunțat că rafale în general de 60 – 70 km/h, vijelii, averse torenţiale, descărcări electrice şi pe alocuri grindină.

Citește și: TOAMNĂ DE APRILIE ÎN ROMÂNIA! TEMPERATURILE SCAD BRUSC PE SUPRAFAȚA ȚĂRII NOASTRE. SE ANUNȚĂ PÂNĂ LA 40 DE L/MP

De, asemenea, până joi, 18 aprilie, ora 20:00, este în vigoare și un avertisment cu privire la de ploi şi descărcări electrice, când temporar va ploua iar în jumătatea de sud-est a teritoriului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin averse, descărcări electrice, izolat grindină şi vijelii. Vremea se va răci în toată ţara, iar la altitudini de peste 1500 m vor fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare.

Furtuna Renata a făcut ravagii în România

După soarele puternic de zilele trecute, vremea s-a răcit brusc. În mai puțin de 24 de ore, temperaturile au scăzut chiar și până la 0 grade. În vestul țării, de la 30 de grade termometrele au coborât la doar 5 grade, iar în unele zone ale României, aflate la altitudini înalte chiar a nins. Spre exemplu, la Mărișel, în Cluj, la cota 1.200 totul este acoperit de un strat alb de zăpadă.

Mircea Duțu, președintele Universității Ecologice din București, a explicat că aceste schimbări climatice sunt îngrijorătoare, mai ales dacă vremea va continua să se ”joace” cu noi până în luna august. De vină pentru fenomenele extreme ar fi încălzirea globală, care are un ritm alarmant.

„Am început să trăim epoca în care schimbările climatice, în contextul în care încălzirea globală cunoaște un ritm alarmant. Directorul Institutului de specialitate al NASA nu găsea explicații la ritmul accelerat al creșterii temperaturii. În 2023 am avut o creștere cu 0.2 grade și numai din septembrie anul trecut în februarie, temperatura a crescut cu o jumătate de grad, concluziile sunt deosebit de alarmante.

Dacă anomaliile nu se vor stabiliza până în august, lumea se va afla într-un teritoriu necunoscut. Aceasta ar putea însemna că încălzirea planetei modifică deja funcționarea sistemului climatic și cu mult mai devreme decât prevăzuseră specialiștii. Dacă se vor confirma aceste evoluții și predicții ale directorului Institutului NASA,  înseamnă că de acum înainte  trebuie să ne așteptăm la asemenea evoluții. Nu este un fenomen neobișnuit pentru luna aprilie, dar aceste episoade le trăim precoce, încă de la sfârșitul lunii martie și se prelungesc toamna târziu ca în 2023.”, a declarat Mircea Duţu, la România TV.

Elena Mateescu, directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie, a explicat la ce trebuie să ne așteptăm în perioada următoare. Se pare că vremea rece va ține până la finalul acestei săptămâni.

„Urmează o perioadă de instabilitate accentuată, caracterizată prin averse torențiale, însoțită și de intensificări ale vântului, cu viteze de 60-70 km/h, vijelii, și nu în ultimul rând cantități de apă care pot depăși 25-30 l/mp. Vorbim și de posibilitatea ca la altitudini mai mari de 1500 m să consemnăm precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.”, a explicat Elena Mateescu.

Citește și: ÎNTRE 15 ȘI 22 APRILIE, ROMÂNIA SE CONFRUNTĂ CU SCHIMBĂRI DRASTICE DE VREME. PROGNOZA METEO ADUCE VEȘTI PROASTE PENTRU ROMÂNI

This browser does not support the video element.