Gem de capsuni

De: Cancan
Publicat: 10/09/2010 | 00:00

Ingrediente: 4 kg de capsuni; 4 kg de zahar. Reteta pentru 4 borcane a cate 800 ml fiecare. Cum se prepara: Capsunile se spala bine, se curata de codite si se pun intr-o oala cu apa in care ati pus 2 kg de zahar. Se lasa peste noapte. A doua zi se pun capsunile la fiert impreuna cu celelalte 2 kg de zahar. Se fierb la foc mic, circa 3-4 ore, in functie de cat de tari sunt fructele. In momentul in care sunt gata, capsunile nu vor mai face spuma. Nu uitati sa indepartati periodic spuma din oala. La final se pregatesc borcanele, respectiv se spala in apa foarte calda si, eventual, se sterilizeaza in cuptorul incins. Este foarte important ca recipientele sa fie calde atunci cand turnati gemul in ele. Dupa ce ati umplut borcanele, sigilati-le si depozitati-le in camara. Gem de prune Ingrediente: 1 kg prune; 400 g zahar; 2 plicuri zahar vanilat; 100 g miez de nuca. Cum se prepara: Prunele trebuie sa fie putin trecute, pentru a le putea desprinde usor de sambure. Dupa ce le-ati curatat si taiat in jumatati, se pun intr-o oala, se adauga zaharul, apoi se acopera cu capac si se pun cateva ore la frigider, pentru a se lasa sucul. Apoi se scurge zeama, pentru ca gemul sa iasa gros si cremos, si se pune oala la foc mediu. Se amesteca din cand in cand cu o lingura de lemn, iar cand incepe sa fiarba dati focul mic si lasati asa pana cand ajunge la consistenta dorita. Inainte de a-l lua de pe foc adaugati zaharul vanilat si nuca, apoi puneti gemul fierbinte in borcane. Dulceata de caise Ingrediente: 4 kg caise fara samburi; 4 kg zahar. Cum se prepara: Se recomanda sa alegeti caise frumoase, bine coapte. Acestea se spala, se taie in doua si se scot samburii. Se pun intr-o oala pe foc pentru a fierbe in suc propriu, pana cand incep sa scada (circa 40 de minute). Se amesteca din cand in cand cu o lingura de lemn, iar dupa ce ati ajuns la rezultatul dorit se iau caisele de pe foc si se lasa pana a doua zi. Se pun iar pe foc, adaugand putina apa, pana dau in clocot si se adauga zaharul. Se mai lasa pe foc circa o ora. E gata! Tot ceea ce trebuie sa mai faceti este sa o turnati in borcane, cat inca mai este fierbinte.