Generalul Iordanescu a plecat la muntele Athos incarcat de pachete

De: Cancan
Publicat: 22/08/2007 | 00:00

LECTURA. In timp ce isi astepta prietenii la Mitropolie, „Generalul” rasfoia „Gazeta sporturilor” PREGATIRI. Insotitorii sai incarca masinile PLECAREA. Duhovnicul lui Iordanescu si doi dintre baietii fostului antrenor sunt gata de drum IN VAMA. Coloana celor patru masini intra in vama Giurgiu AJUTOR. Vamesii sunt prietenii generalului in rezerva. Asculta atent indicatiile lui Iordanescu privitoare la cum trebuie sa treaca masinile prin vama LA RUSE. In vama bulgara, dupa ce a fost prezentat, Iordanescu este privit cu mult respect CUMPARATURI. Portbagajele masinilor sunt ticsite de pachete pentru manastirile de pe Muntele Athos Discret. Cel mai bun antrenor al secolului trecut a refuzat sa dea detalii despre aceasta calatorie spirituala Octavian Topa, Ionut Margaritescu Anghel Iordanescu a plecat luni dimineata spre Muntele Athos, pentru a se reculege si a face donatii. La ora 10.00 a.m, BMW-ul generalului a parcat in fata Mitropoliei. Rabdator, acesta a citit un ziar de sport pana au sosit si tovarasii sai de drum. Iordanescu este insotit de doi dintre cei trei baieti ai sai, de duhovnicul sau, dar si de alti prieteni, care au sosit in alte trei masini cu portbagajele ticsite. Coloana celor patru masini a intrat dupa aproximativ o ora si jumatate in vama Giurgiu. Fostul antrenor a fost asteptat de vamesi, cu care s-a salutat cordial. Acestia au format imediat un culoar special de trecere si au condus cele patru masini de lux pana in vama bulgara. La Ruse, bulgarii i-au aratat acelasi respect si l-au lasat sa treaca foarte repede. Iordanescu si insotitorii sai au mai facut cateva cumparaturi din vama bulgara, dupa care au plecat spre Grecia. Interpelat de reporterii Cancan, Iordanescu a raspuns modest ca merge spre Muntele Athos si ca nu vrea sa ofere alte detalii.

DESPRE Muntele Athos

Crestinii il mai numesc si Muntele Sfant. Numele Athos, sau Athon, vine, conform unor traditii intunecate, de la cel al zeului Athos, care ar fi avut un templu pe acest munte. Athos este o peninsula cu lungimea de 60 de kilometri, care a fost crestinata de Fecioara Maria. In a doua jumatate a secolului al IX-lea, s-a instalat aici pustnicul Ioan Colibasu, care a populat inaltimile muntelui cu sihastrii si monahii. Imparatul bizantin Vasile Macedon (867-886) i-a daruit pustnicului intregul tinut, cu drept de folosinta pentru toti urmasii sai. Faima despre sfintenia acestor pamanturi s-a raspandit in lume, iar in perimetrul sau, de-a lungul veacurilor, s-au construit numeroase biserici de rit ortodox, intre ele si una romaneasca, Podromu . Pe Muntele Sfant, femeile nu pot sa intre.

Parintele Argatu va fi canonizat

Anghel Iordanescu este cunoscut de toata lumea drept un om deosebit de evlavios. Fostul antrenor al echipei nationale l-a avut drept duhovnic pe arhimandritul Ilarion Argatu, de la Manastirea Cernica. Dupa moartea parintelui Argatu, in 1999, Iordanescu a facut vizite dese la mormantul acestuia de la biserica Boroaia (jud. Suceava). Dupa sapte ani, trupul parintelui a fost deshumat, iar credinciosii au vazut ca nu putrezise. A fost spalat cu agheasma si uns cu untdelemn sfintit si mir. Arhimnadritul Ilarion Argatu va fi canonizat de Biserica Ortodoxa Romana.