Goana pentru muzeu. Ce obiecte inedite donează locuitorii unei comune din Olt care împlinește 500 de ani

Publicat: 24/02/2021 | 17:27

Mai mulţi angajaţi ai unei primării din judeţul Olt au pornit, de câteva săptămâni, pe la porţile bunicilor din comună, având în plan ca, până în vară, să strângă obiecte vechi cât să deschidă un muzeu în sat. Muzeul va fi deschis exact când localitatea împlineşte 500 de ani de la atestare.

Tanti Nuţica este una dintre localnicele care au ales să ajute tinerii din primăria din Crîmpoia care vor să înfiinţeze acest muzeu. A donat mai multe lucruri ce au aparţinut bunicilor ei.

„- De ce aţi ales să faceţi asta?

Toată lumea vrea să contribuie cu ceva la noul muzeu

– Uite, pentru comună, să ne pomenească copiii, nepoţii. Am donat covoraşe, un dărac pentru prelucrarea cânepei”, spune tanti Nuţica.

Oamenii donează din tot sufletul

Şi nu este singura localnică care vrea să ajute.

„- Foarte multe nu ştiu, a fost lăutar.

– S-a îmbrăcat în costumul ăsta?

– Da, şi cânta”, spune tanti Mihaela.

Până acum s-au strâns zeci de obiecte care vor fi expuse în muzeu. Inițiatorii le prezintă de fiecare dată sătenilor cele două opţiuni: pot dona obiectele sau le pot împrumuta pentru a fi expuse în această vară, după care le vor fi returnate.

O mică parte din obiectele care vor fi expuse în noul muzeu

Până acum, însă, oamenii s-au arătat atât de încântaţi de destinaţia obiectelor lor încât le-au donat din tot sufletul. Cel mai de preţ obiect colectat este o icoană care are o vechime de aproximativ 200 de ani, după cum le-a spus proprietarul.

Muzeul satului cu 3.500 de locuitori

„Avem aici prezente câteva elemente din bucătăria de atunci, asta înseamnă cam acum 50 de ani, obiecte care erau folosite pentru bucătăria casnică, mai departe avem un șurub, totul confecţionat din lemne, realizat de meşterii olari pentru a presa ulei în casă”, spune Marian Călin, administrator Primăria Crîmpoia. (VEZI AICI: POVESTEA SCRIITORULUI CARE ŞI-A TRANSFORMAT CASA PĂRINTEASCĂ ÎN MUZEU)

Obiecte adunate din sat pentru a marca cei 500 de ani de atestare

„Anul acesta, comuna Crîmpoia împlineşte 500 de ani de la prima atestare, respectiv 23 iulie 1521. Plecând de la acest lucru, ne-am gândit, anul acesta, să marcăm cumva acest eveniment şi gândirea noastră a celor trei care am fost iniţiatori a fost să înfiinţăm un muzeu al satului ”, povesteşte Ionel Mirea, primar Crîmpoia.

În localitate trăiesc peste 3.500 de oameni. (CITEȘTE ȘI: ȘI-A TRANSFORMAT APARTAMENTUL DE BLOC ÎNTR-UN MUZEU AL CEASURILOR)

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro, să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.