Grevă la una dintre cele mai populare companii aeriene! Motivul pentru care angajații refuză să mai muncească

Publicat: 15/07/2023 | 19:17

Angajații Tarom declanșează grevă și acuză încălcarea prevederilor din Contractul Colectiv de Muncă. Liderii de sindicat i-au trimis o notificare directorului general al companiei aeriene, Costin Iordache. 

Reprezentanții Sindicatului Unit din Tarom (SUT) susțin că șefii companiei aeriene nu au respectat condițiile prevăzute în contractul de muncă și au refuzat să renegocieze drepturile salariale.

„Conflictul colectiv de muncă s-a declanşat ca urmare a încălcărilor prevederilor CCM, astfel cum sunt specificate în prezenta notificare, precum şi ca urmare a refuzului managementului TAROM de a renegocia în termenul legal de 10 (zece) zile prevăzut de Art – IX-5 Renegocierea drepturilor din CCM, ca urmare a publicării în Monitorul Oficial nr. 571/23 iunie 2023, Partea I, a Bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2023 al CNTAR – TAROM-SA. În temeiul dispoziţiilor art 126 şi urm. din Legea 367/2022 privind dialogul social, prin prezenta vă notificăm că între TAROM şi SUT s-a declanşat un conflict colectiv de muncă”, se menţionează într-o notificare adresată lui Costin Iordache, director general TAROM.

Angajații companiei aeriene Tarom își cer drepturile / foto: Facebook

CITEȘTE ȘI: Monica Tatoiu, foc și pară! Ce a pățit în aeroport: ”Tarom, nu trebuie să investești în pipițe!”

Angajații Tarom au declanșat grevă, în urma nerespectării contractului de muncă din partea șefilor companiei aeriene

De asemenea, sindicaliștii menționează că nu au fost respectate și alte prevederi din contract, printre care:

-Neajustarea salariilor brute în funcție de rata inflației;

-Necunoașterea existenței negocierilor salariale colective;

-Nefuncționarea unei grile de salarizare unice în cadrul TAROM;

-Întârzierile de două-trei luni în acordarea bonurilor valorice pentru combustibil.

Mai mult decât atât, angajații se arată nemulțumiți de faptul că nu au primit concediu de odihnă suplimentar, nu le-au fost acordate uniforme pentru anumite categorii din cadrul întregului personal și nu au fost luate măsuri privind igiena sanitară.

„Personalul navigant nu a primit uniforme de 2 ani, personalul de securitate aeronautică nu a primit uniforme de 7 ani, personalul tehnic nu a primit o uniformă de cel puţin 12 ani, iar personalul Biroului Inflight, personalul Secretariatului General, personalul Biroului Administrare Patrimoniu, personalul comercial din străinătate de cel puţin 12 ani”, se mai precizează în document, notează România TV. 

VEZI ȘI: Atenție, români! Hackerii caută victime pe aeroport. La ce trebuie să fiți atenți atunci când călătoriți