Gripa a făcut o nouă victimă! O tânără de 25 de ani din Capitală a murit

Publicat: 05/01/2023 | 17:24
Sursă foto: Pixabay

Sfârșit tragic pentru o tânără de 25 de ani din București. Fata a murit după un episod agresiv a greipei din acest an. Este al doilea caz de deces de gripă din România.

Potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile (CNSCBT), virusul gripal din acest sezon a făcut deja două victime. Primul caz este al unei tinerei de doar 25 de ani din București care a fost diagnosticată cu virusul gripal tip A, subtip H3. Din primele informații, se pare că fata nu era vaccinată antigripal și nu se știa cu alte afecțiuni.

Totodată, al doilea caz este al unei femei în vârstă de 50 de ani, din București, nevaccinată antigripal, dar cu un istoric medical complicat. Potrivit CNSCBT  ea a fost confirmată cu virusul gripal tip A, subtip H1

Vezi și: ROMÂNIA, ÎN PRAGUL UNEI EPIDEMII DE GRIPĂ. ALEXANDRU RAFILA: ,,AȘTEPTĂM CIFRELE DE MÂINE”

Începând cu 26 decembrie – 1 ianuarie numărul bolnavilor infectați cu gripă a crescut considerabil, în total 154, dintre care 24 cu virus AH3, 35 cu virus AH1, 92 cu virus gripal A și 3 persoane cu virus gripal B.

Numărul de cazuri de gripă ar putea exploda în următoarea perioadă

Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balş”, susține că numărul de infecții respiratorii va crește considerabil în perioada următoare.

„Lunile ianuarie şi februarie mă aştept să fie de aceeaşi intensitate. Probabil că echilibrul va veni undeva din martie, când vom mai avea cazuri de gripă, dar lucrurile vor arăta categoric mai bine. Discuţia cu epidemia este strict pe criterii epidemiologice. Ţine de număr, ţine de intervalul de timp în care apar cazurile de gripă. Ceea ce mi se pare relevant este în felul următor – indiferent dacă va fi sau nu epidemie de gripă, oricum vom avea şi SARS-Cov-2 în continuare şi alte viroze.

Numărul de infecţii respiratorii va fi categoric mare, lucru care se vede din statistici. Este clar că vom avea în aceste două luni. Partea bună este că modalitatea prin care previn aceste infecţii respiratorii este comună – indiferent că vorbesc de gripă, de SARS-CoV-2 sau de alte infecţii virale cu diferenţa că la gripă am puterea de a mă vaccin antigripal şi a face o prevenţie efectivă, cum pot să o fac şi la SARS-CoV-2. La alte infecţii virale nu pot”, a declarat astăzi, Adrian Marinescu, pentru AGERPRES. 

Vezi și: VIDEO SEMNELE PE CARE NICIUN PĂRINTE NU TREBUIE SĂ LE IGNORE. ALEXANDRU RAFILA, MINISTRUL SĂNĂTĂȚII, DESPRE HEPATITA SEVERĂ LA COPII: „SINGURA MĂSURĂ PREVENTIVĂ ÎN MOMENTUL DE FAȚĂ ESTE CA…”