Guşă: România a bifat ranforsarea statutului de negociator important în UE şi NATO al lui Iohannis

De: Cancan
Publicat: 25/08/2017 | 11:15

”Această vizită, la nivel diplomatic, confirmă rolul de negociator important al lui Klaus Ioannis. Pentru Iohannis este confirmarea statutului pe care l-a câştigat pe peluza de la Casa Albă într-un moment astral al vieţii lui politice, într-o evoluţie publică ce l-a relansat atât în tandemul cu Trump, cât şi în faţa presei”, a declarat Cozmin Guşă.

Deocamdată, vizita atât înseamnă, subliniază consultantul politic.

România nu mai are astăzi diplomaţi, este de părere Cozmin Guşă.

”Băsescu, prin atitudinea lui din cei zece ani, a avut un rol atât de ‘important’, încât noi astăzi nu prea mai avem diplomaţi. Sigur, mai există câţiva cu expertiză, dar la nivel de vectorizare, de strategii propuse, astăzi noi suntem nişte habarnişti. Simplul fapt că Ştefan Popescu a plecat din structură, în condiţiile în care-i apreciam atât de mult expertiza, e o confirmare că ce spun este corect. Noi nu avem diplomaţie şi aia pe care o avem nu este una care să ne poziţioneze”, a explicat acesta.

Diplomaţia pe care o mai avem se datorează deciziei preşedintelui Iohannis de a-şi alege acest aliniament, inspiraţiei şi dezinvolturii sale, susţine Cozmin Guşă.

În opinia sa, astăzi România a bifat în mod vizibil ”ranforsarea statutului de negociator important în interiorul UE şi la granţia NATO al lui Klaus Iohannis”.

Suntem beneficiarii unui joc sofisticat care, însă, nu ne aparţine, prin obiectivele militare pe care Macron le-a identificat şi le-a stabilizat azi în România, un joc care nu este rău pentru România, cu condiţia să fim activi, să nu lăsăm doar Macron-Trump sau Macron-Putin să discute apropos de statutul militar al României şi, în calitatea noastră de parteneri, să spunem câte ceva, a mai evidenţiat Cozmin Guşă.

Franţa, de cealaltă parte, este într-o ofensivă mai mult de imagine.

”Din punct de vedere economic merge pe burtă. A pierdut multe pieţe. Încearcă, prin apariţia acestui copil teribil – Emmanuel Macron – să reusească să câştige câmpuri diplmatice din punct de vedere economic”, explică Guşă, adăugând că ”pe harta lor de interese se aşază şi România, cu avantajul geopolitic important de dublă-frontieră UE şi NATO, cu potenţial militar la Marea Neagră, cu calitatea culturală a francofoniei şi cu o tradiţie importantă a relaţionării”.

Relaţionarea n-a fost una care să ne ajute, a subliniat consultantul politic, explicând că ”Hollande a venit aici, n-a făcut nimic. El n-a făcut nimic nici pentru francezi. A fost beneficiar al jocului de terminare a lui Dominique Strauss-Kahn. A fost un lider mediocru, a dus partidul acolo unde l-a dus”.

Cozmin Guşă subliniază că este vorba despre un joc-dublu, mai sofisticat, în regiune, inclusiv pe teritoriul nostru.

”Nu se discută doar de elicoptere franţuzeşti, ci se discută şi de elicoptere americane. România-şi îndeplineşte parteneriatul doar cu SUA; Franţa este mult mai relevantă. Relaţia cu partea euroasiatică este una foarte consistentă. Nu ştim ce va negocia Macron cu Putin referitor la ofensiva sa diplomatică din România şi Bulgaria. Jocul devine extrem de complex pe teritoriul nostru prin apariţia Franţei”, a afirmat Cozmin Guşă, care atrage atenţia că nu mai avem posibilitatea să fructificăm aceste oportunităţi, nu mai avem oameni care să scrie aceste strategii sau să le implementeze.

”La noi e cu DNA, cu schimbări în Justiţie care cine ştie ce ascund mai departe, iar pe lucrurile adevărate legate de repoziţionarea geo-politică nu mai are cine să le discute”, a afirmat acesta.

Consultantul politic arată că SUA cunosc dependenţa economiei germane de robinetul cu energie de la Moscova şi-şi dau seama că marja de negociere a lui Merkel este extrem de limitată.

”Acolo, dacă se strânge robinetul, Merkel trebuie să execute ceea ce-i dictează Putin, nu e cu negocieri. De-aia Merkel îşi ia tot timpul aceste marje, vrea să arate din când în când că nu e de acord cu Trump. Este un joc pe parte energetică la Moscova, de care depinde majoritatea economiei Germaniei, şi pe ofensiva chineză în zonă. China atacă exportul Germaniei”, a explicat Cozmin Guşă.

Pe acest dezavantaj de parcurs al Germaniei – dependenţa de Rusia din punct de vedere al Energiei – Macron poate să puncteze, a precizat consultantul politic.

În opinia sa, România ar putea conta din ce în ce mai mult pentru că-şi doreşte să contribuie la reconstrucţia europeană pe un model franco-german.

”Polonia şi Ungaria nu doresc acest model, acesta fiind şi motivul pentru care Macron i-a ocolit. Ofensiva lui Macron ar fi fost şi defensivă dacă ar fi mers la Varşovia sau la Budapesta; ar fi fost un joc de sumă nulă, şi nici nu mai putea puncta în plan intern, unde nu mai e o situaţie atât de roz, că nu a avut timp să prepare nişte proiecte consistente şi validate”, a explicat Cozmin Guşă.

În concluzia vizitei lui Macron de azi, observăm că dezinvoltura şi precizia lui Iohannis îl fac să devină precis şi ofensic pe jocul de politică externă, tocmai că s-a lămurit ce joacă, a conchis consultantul politic.