Habar nu ai că a luat înființare un stat nou! Are deja 13 ani de când există și are o populație de 8 milioane de locuitori, dar se trăiește într-o sărăcie lucie

Publicat: 28/03/2024 | 20:29

Este vorba despre Sudanul de Sud. Cea mai nouă țară din lume are aproximativ 8 milioane de locuitori și și-a declarat independent pe 9 iulie 2011. Sudanul de Sud a trecut prin două războaie civile – națiunea din estul Africii fiind susținută de țările din Occident, dar și de America.

Guvernul sudanez s-a luptat cu armata rebelă Anyanya în primul Război Civil – în perioada 1955 – 1972 – și cu armata Populară de Eliberare din Sudan în al doilea război civil – care a durat aproximativ 20 de ani. Peste 2,5 milioane de oameni au murit și mai mult de 5 milioane de oameni au fost strămutați pe plan extern – cei care au reușit să rămână în țară au devenit refugiați.

Unde se află cea mai nouă țară din lume

Cincin decenii s-au purtat războaie între locuitorii din sud și cei din nord, formându-se o graniță între cele două state – numită Abyie – care ar conține zăcăminte de petrol – aceasta fiind ocupată, la un moment dat, de către cei din nord. În anul 2005, în cadrul unui acord de pace, s-a pus capăt întregii confruntări. În anul 2011, pentru a-și obține independența, Sudanul de Sud a organizat un referendum, iar votanții s-au prezentat într-un număr istoric: 98,9% din populație a votat pentru separare.

Sudanul de Sud este cea mai nouă țară din lume/ sursă foto: social media

Sudanul de Sud este împărțit în 10 state, care corespund celor trei regiuni istorice ale Sudanului: Bahr el Ghazal, Ecuatoria și Nilul Superior. Populația Sudanului de Sus este una eterogenă, compusă din numeroase triburi și populații: Tribul Shilluk, Nuer, Acholi, Lothu și Tribul Dinka – care este cel mai numeros – cu aproximativ 1 milion de adepți. Sudanii din Nord sunt

Pentru ceri care își doresc să viziteze Sudanul de Sud trebuie să știe că aici temperaturile pot atinge și 50 de grade Celsius, iar țara este una sărăcăcioasă. În ciuda resurselor mari de petrol, sărăcia predomină – 90% dintre locuitori trăiesc de pe o zi pe alta. Totodată, Banca Mondială identifică Sudanul  de Sud ca fiind una dintre cele mai sărace țări din lume – 4 din 5 locuitori trăiesc sub pragul internațional al sărăciei.