Hamburger sau hot-dog: Care este mai sănătos, de fapt?! Experții au răspunsul

Publicat: 19/07/2023 | 15:03
Experții au stabilit care este produsul mai sănătos dintre hamburger și hot-dog / Sursă Foto: Facebook

Hamburgerul și hot-dogul sunt printre cele mai populare feluri de mâncare de tip fast-food. În ciuda faptului că au o savoare aparte, consumul acestora, în exces, nu este benefic sănătății. Experții au făcut chiar o comparație între cele două preparate, pentru a stabili care dintre ele este mai sănătos. Citiți în continuare care este verdictul specialiștilor. 

Cu toții avem anumite preferințe culinare, însă, cu siguranță, hamburgerul și hot-dogul sunt printre cele mai populare produse de tip fast-food. Totuși, consumul în exces al acestor produse nu este deloc benefic organismului. Potrivit specialiștilor, pe timpul verilor toride ar trebui redus consumul de hamburgeri și hot-dogi, având în vedere că sunt foarte bogați în calorii.

Hamburgerul este preferat de majoritatea gurmanzilor / Sursă Foto: Facebook

(CITEȘTE ȘI: Dieta recomandată de specialiști pe timpul caniculei. Ce este strict interzis să consumăm în zilele toride)

Experții au analizat celebrii hamburgeri și hot-dogi

Ben Schuff, nutriționist, dietetician și director de nutriție la centrul BIÂN Chicago, a explicat că atât hamburgerii cât și hot-dogii au un conținut mai mare de grăsimi decât alte alimente. El susține că trebuie să alegem hamburgerii făcuți din carne de vită organică, care „poate reduce conținutul de grăsimi saturate și potențială natură inflamatorie a hamburgerilor”. 

„Atât hamburgerii, cât și hot-dogii sunt alimente hipercalorice cu un conținut mai mare de grăsimi saturate în comparație cu alte alimente sau surse de carne”, a declarat Ben Schuff.

Astfel, consumul acestora pe timpul verii ar trebuie redus cât mai mult. Melissa Wasserman Baker, dietetician și fondatoare a Food Queries, trage un semnal de alarmă în acest sens.

„Vara este o perioadă în care oamenii aprind grătarul și se răsfață cu hot-dogi și hamburgeri delicioși, dar este important să ne amintim că aceste alimente s-ar putea să nu fie întotdeauna cele mai sănătoase opțiuni”, a spus Melissa Wasserman Baker.

Potrivit Melissei Wasserman Baker, conținutul nutrițional al hamburgerilor poate varia foarte mult, în funcție de ingrediente. Ea recomandă ca atunci când alegem un hamburger ar fi de preferat ca acesta să fie făcut din carne macră de vită sau de curcan, cu procente mai mici de grăsimi. În plus, Melissa susține că trebuie evitate produsele pre-condimentate, acestea având un adaos de sodiu, conservanți și alți aditivi pentru a spori aroma și a prelungi perioada de valabilitate. Totodată, alegerea chiflelor este foarte importantă, de preferat fiind cele cu cereale integrale.

Potirivit Melissei, hot-dogii sunt bogați în sodiu și grăsimi saturate, ceea ce poate afecta sănătatea. Totuși, dacă alegem să consumăm aceste produse, trebuie sa fim foarte atenți la câteva detalii. De preferat sunt hot-dogii făcuți din carne mai slabă, cum ar fi curcanul sau puiul. Totodată, chiflele ar fi de preferat să fie cu cereale integrale.

„Când cumpărați hot-dogi, alegeți-i pe cei etichetați „curați” sau „fără nitrați” pentru a minimiza expunerea la aditivi potențial dăunători”, a spus dieteticianul.

Hot-dog-ul este extrem de popular în toată lumea / Sursă Foto: Facebook

Care dintre aceste produse extrem de populare este mai sănătos

Făcând o comparație între hamburger și hot-dog, Wasserman Baker susține că ambele pot fi consumate, însă cu moderație. Totuși, din punct de vedere al conținutului nutrițional general, ea spune că „hamburgerii pregătiți cu carne slabă și plini cu legume tind să ofere un echilibru mai bun de proteine, grăsimi sănătoase și nutrienți esențiali”.

Nutriționistul Ben Schuff are și el aceeași părere, considerând că hamburgerul poate furniza organismului uman o cantitate semnificativă de proteine, fier și alți nutrienți esențiali.

„Hamburgerii, de obicei făcuți din carne de vită tocată, pot furniza o cantitate semnificativă de proteine, fier și alți nutrienți esențiali. Cu toate acestea, sunt adesea mai bogați în grăsimi saturate și calorii.

Puteți alege mult mai ușor o opțiune mai sănătoasă în hamburgeri în comparație cu hot-dogii, pur și simplu pentru că hot-dogii sunt, prin natura lor, un produs procesat în mod semnificativ, fără a fi obținute carne de calitate pentru marea majoritate a produselor.”, a declarat Ben Schuff.

Potrivit Școlii de Sănătate Publică a Universității Harvard, hot-dogii se regăsesc printre alimentele ultraprocesate care au un conținut ridicat de sodiu, acestea fiind legate de un risc mai mare de hipertensiune arterială, boli de inimă și accident vascular cerebral.

(NU RATA: Dieta de 36 de ore | Cum să scapi de burtă în doar o zi și jumătate)