Harta blestemata a Bucurestiului! De ce aleg sinucigasii aceleasi cladiri si statii de metrou?

De: Cancan
Publicat: 30/06/2014 | 00:25

Unul dintre cele mai folosite locuri de catre sinucigasi este fara doar si poate Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti. Cel mai probabil cele 14 etaje ale unitatii medicale ii atrag ca un magnet pe cei care vor sa-si incheie socotelile cu viata.

Spitalul Universitar din Capitala este unul dintre locurile preferate ale sinucigasilor

Spre exemplu, anul trecut, pe 5 decembrie un barbat de 55 de ani s-a aruncat dupa ce a aflat ca are cancer abdominal, iar cu o luna inainte altul a decis sa-si puna capat zilelor tot de aici. Cu doi ani in urma, culmea tot pe 5 decembrie, o alta femeie s-a aruncat de la etajul 13 la aproximativ 30 de minute de la internare. De asemenea, un barbat internat la Sectia Chirurgie a spitalului a murit dupa ce a cazut, in martie, de la etajul sase al unitatii medicale.

Psihologul Cezar Cioc

Aici avem alta realitate si cu totul alte conjuncturi. La spital prin definitie sunt foarte multi oameni cu probleme de sanatate atat mintala cat si fizica. Data fiind aceasta concentratie de persoane cu afectiuni mai mult sau mai putin grave, probabilitatea ca dintre ei sa existe sinucigasi , creste dramatic. Faptul ca spitalul are un regim de inaltime mare, faciliteaza incercarea de sinucidere. Cu alte cuvinte e usor sa sari de la etaj pentru ca ai toate conditiile intrunite chiar acolo pe loc”, a mai spus Cezar Cioc, Psiholog Clinician la Institutul de Cercetare si Dezvoltare a Potentialului Uman.

De cele mai multe ori sinucigasii prefera cele mai intalte etaje

Vin din toata tara sa se arunce de pe Intercontinental

Acum doi ani, in luna iunie, un tanar de 27 de ani din Constanta a decis sa-si incheie socotelile cu viata, cel mai probabil din cauza unei dezamagiri in dragoste. Barbatul s-a aruncat de la geamul camerei unde era cazat la hotelul Intercontinental. Anul trecut in septembrie, un alt barbat s-a aruncat de la etajul 17 al aceluiasi hotel, iar inainte sa faca acest gest el si-a sunat sotia, care nu a reusit sa il faca sa renunte.

Hotelul Intercontinental este si el in topul preferintelor

Se pare ca barbatul nu era la prima tentativa de suicid, tot la acelasi stabiliment. O alta sinucidere a avut loc anul trecut de Valentine`s Day, o femeie de 35 de ani s-a aruncat, tot de la etajul 17 al aceluiasi hotel, din cauza problemelor avute in dragoste. Femeia de 35 de ani a venit din sectorul doi tocmai aici, pentru a se sinucide, ea fiind complet dezbracata cand a recurs la acest gest. 

“Cladirile inalte si impozante reprezinta in mintea prezumtivului sinucigas siguranta reusitei actului suicidar. Inaltimea cladirii este asociata cu intensitatea emotionala a incercarii sale. Se creeaza ideea de ‘’mare’’ in mintea lui crescand pe de-o parte probabilitatea reusitei iar pe de alta parte rapiditatea actului in sine. Din cate stiu, Intercontinental este a doua cea maI inalta cladire din Bucuresti. Faptul ca hotelul este folosit pentru asemenea gesturi se explica atat prin inaltimea lui cat si prin ACCESIBILITATE. E ultra central iar cei care vin dinafara orasului cu ganduri negre nu se duc la periferia Bucurestiului (pe care cel maI probabil nu o cunosc), ci ajung fix in centru”, ne-a spus Cezar Cioc.

Metroul este iarasi o alternativa aleasa de multi sinucigasi

Metroul, alternativa cladirilor inalte

Metroul bucurestean este o alta alternativa destul de preferata de sinucigasi. Cel mai recent caz este al avocatului George Claudiu Dumitru, care il reprezenta pe afaceristul Dan Adamescu. El s-a aruncat in urma cu cateva luni in fata trenului de metrou la statia Universitatii.

Cei care aleg sa se arunce in fata metroului, o fac deoarece este cea mai rapida metoda

“Metroul e doar in Bucuresti, as vorbi generalizat despre “metoda Ana Karenina” si anume suicid sub rotile de tren. Desigur ca in capitala metroul intruneste caracteristica ACCESIBILITATII, insa in alte zone ale tarii e inlocuit de tren. Metoda e preferata pentru rapiditate. De notat este si faptul ca cele maI multe sinucideri au loc in gara si nicidecum pe ruta de calatorie”, a mai spus Cezar Cioc.

CITESTE SI 

Avocatul care s-a sinucis la metrou, banuit ca ar fi incercat sa-l „infunde” pe milionarul Dan Adamescu!

SINUCIDERE la metrou! Un barbat s-a aruncat in fata trenului, in statia Universitate, sub privirile ingrozite ale calatorilor

A venit special din Franta pentru a se sinucide in Bucuresti: romanul care s-a aruncat de pe Intercontinental suferea de depresie!

 

Aleg locurile publice ca sa impresioneze

Suicidul este un subiect care a starnit dintotdeauna numeroase intrebari, controverse si nelamuriri. Actul suicidal, ca gest al abandonului total, trebuie analizat in toata complexitatea lui. “Sinuciderea, de cele mai multe ori, are loc ca urmare a unui scenariu bine pus la punct, de cel care urmeaza sa apeleze la un astfel de gest. Astfel, subiectul in cauza determina momentul cand va pune in act totul, locatia si contextul, in functie de o serie de aspecte personale care conduc la un astfel de gest. Fiind un gest cu profunde implicatii emotionale, subiectul cauta, de cele mai multe ori, sa atraga atentia asupra dramatismului situatiei.

Psihologul Andreas Hniatiuc

Cei hotarati sa spuna Adio! vietii, aleg de multe ori sa faca acest lucru in locuri publice, tocmai din dorinta de a expune gestul in fata altora, asigurandu-se astfel ca nu vor mai putea da inapoi. Cladirile inalte, liniile de tren sau de metrou, reprezinta spatii publice, ce pot constitui locul scenei de final, cu scopul de a impresiona cat mai multa lume cu drama prin care subiectul a trecut. Acest gest, reprezinta un ultim strigat de disperare adresat celorlalti, o forma de dramatism suprem la care apeleaza persoana in cauza”, ne-a precizat psihologul Andreas Hniatiuc. (Sursa foto facebook.com, ro.wikipedia.org, lapsiholog.com, potentialuman.ro) (A.S.)