Harta celor mai impresionante graffiti-uri din București

De: C. C.
Publicat: 28/12/2019 | 15:02

Dacă te plimbi prin București, ca locuitor al orașului sau turist, trebui să știi câteva ponturi legate de locuri în care poți vedea lucruri frumoase. În afara localurilor cu mâncare bună, spațiilor în care te poți distra sau cele în care poți face activități cu familia, Bucureștiul are de oferit și multă artă urbană. Sunt câteva locuri pe care trebuie să le vizitezi în oraș, dacă vrei cu adevărat să fii surprins de aceste opere urbane.

Mai mult, există și un proiect dedicat descoperirii locurile din București care abundă în artă urbană. Se numește Un-hidden Bucharest și oferă o hartă cu locurile în care cei mai talentați artiști și-au pus amprenta asupra orașului. Proiectul își propune regenerarea urbană cu scopul de a promova înțelegerea și explorarea Bucureștiului prin hartă stradală și ateliere de artă stradală pentru copii.

Este unul dintre multele proiecte de acest gen din București, grație dezvoltării și a înțelegerii tot mai profunde a artei urbane, lucru promovat intens și de autorități. Pentru cele mai tari picturi murale trebuie să ajungi în următoarele locuri:

Strada Arthur Verona- „capitala” graffiti-ului din București, locul în care se desfășoară faimosul festival Street Delivery. Anual, cei mai cunoscuți artiști își lasă amprenta asupra acestei străzi care a devenit simbolul artei urbane.

Strada General Eremia Grigorescu- o stradă pe care cel mai cunoscut crew de graffiti și-a lăsat amprenta. Sweet Damage Crew a realizat o pictură murală impresionantă prin detalii, culori și proporții. Strada Dionisie Lupu – Aitch a pictat un mural care epatează. Se numește „leopardul” și le zâmbește blând trecătorilor care îi admiră culorile vibrante.

Bulevardul Dimitrie Cantemir, nr. 8 – un perete de bloc pictat de artistul Okuda San Miguel în cadrul proiectului „pereți pentru libertate”. Pictura murală o vezi de departe, pentru că este într-adevăr imensă. Însă ce epatează cu adevărat este mixul de culori și forme. O explozie de artă în adevăratul sens al cuvântului.

Zona Regie- Aici, din nou Sweet Damage Crew a realizat o pictură murală care se întinde pe o suprafață de 350 de metri pătrați, deci este destul de greu să o ratezi dacă ajungi prin Regie. Înfățișează un tânăr cu căștile pe urechi într-o metropolă, la prima vedere. La o privire mai atentă, casca purtată este de fapt un pick-up.

Strada Xenofon- Celebra pictură pe trepte realizată de artista Eva Radu. Inițial, au fost pictate opt dintre cele mai importante edificii culturale şi istorice ale Bucureştiului. A doua oară, artista a realizat o cascadă uimitoare pe străzile care duc spre Dealul Filaret și Hotel Carol Park.

Pe lângă acestea, se află multe alte străduțe și locuri din București în care putem admira picturi murale: Piata Lahovari, Centrul Vechi, Parcul Regele Mihai I și fiecare cartier din București se poate mândri măcar cu o astfel de operă.

De obicei, autoritățile sunt cele care organizează sau susțin festivaluri sau evenimente în care artiștii sunt invitați să își expună ideile, participând astfel la înfrumusețarea Bucureștiului. În alte cazuri, precum corporații sau spații private, corporațiile sau proprietarii angajează artiștii pentru ca pereții sau clădirile să prindă viață sub creativitatea lor. Arta urbană a început, de câțiva ani buni, să pătrundă în toate aspectele sociale ale Bucureștiului, lucru care îi încântă pe artiștii underground. Se pot exprima liber, sunt apreciați și transformă orașul prin talentul lor.

Graffiti-ul a evoluat și a lăsat în urmă stadiul de „tag-uri”, aruncate la nimereală pe pereți. Artiștii stradali au evoluat și ei, iar asta se vede în fiecare loc menționat. Se inspiră din orice, de la mitologie până la persoanele apropiate lor. Schițează ideea și o pun în practică, lucru care durează, în funcție de complexitate și spațiu de acoperit, chiar și 20-30 de zile.

Însă munca e răsplătită. Sunt artiști care au ajuns să se întrețină din pasiunea lor, iar reacțiile oamenilor care le văd operele sunt ceea ce îi încurajează și îi inspiră pentru următoarea. Sunt eroii străzii, cei care ne fac să zâmbim și să fim mândri că avem oportunitatea de a le admira arta.