I se spune „New York-ul din Giurgiu”. Locul unde străzile nu au nume, ci numere

Publicat: 24/04/2021 | 12:36

Doar trei localități din România au, în loc de nume de străzi, cifre arabe! Una este orașul Pecica din Arad, apoi orașul Sulina, iar cea de a treia este comuna giurgiuveană Gostinu. Dacă la Pecica, în 2002, decizia a fost luată pentru a evita conflictele între cele două naționalități (română și maghiară), cei din Sulina au preferat acest mod al denumirilor din… comoditate! La Giurgiu, povestea este mai nuanțată.

Autoritățile din Gostinu au decis numerotarea străzilor, ca la New York, în loc de atribuirea de denumiri, pentru a evita tot soiul de discuții.

Comuna Gostinu din Giurgiu rivalizează cu New York-ul, măcar dintr-un punct de vedere

„Nu vreau ca oamenii să se supere că am avut vreun interes în denumirea vreunei străzi. Avem exemple în alte localități, unde avem «Ulița Primarului», «Ulița Secretarului» sau «Ulița Învățătorului» sau «Pescarilor» și «Agricultorilor». Pentru a evita orice conflict de această natură, am găsit soluția de compromis de a numerota fiecare stradă și fundătură din localitate. (VEZI ȘI: EL E MICUL LUPTĂTOR DE AUR DIN GIURGIU CARE “VÂNEAZĂ” O MEDALIE OLIMPICĂ)

Chiar și șoseaua care traversează comuna, dacă în alte părți se numește «Șoseaua Principală» sau «Strada Giurgiului» ori poartă alte denumiri de localități, la noi se numește, simplu, «Strada DJ 507A»! Chiar și Primăria se află pe Strada 10, la numărul 1!”, spune primarul localității Gostinu, Dumitru Văcaru.

Mai ușor de ținut minte

Nomenclatorul străzilor din Gostinu a fost, deja, aprobat în Consiliul Local, iar acum urmează să fie publicat în Monitorul Oficial. Locuitorii care, până de curând, aveau în buletin, la adresă, doar „Comuna Gostinu, Sat Gostinu”, acum vor avea, cel mai probabil, adăugat „Strada … (nr)”. Dar, ținând cont de criza de materie primă pentru fabricarea actelor de identitate pe care o traversează inclusiv Direcția de Evidența Persoanelor Giurgiu, aceste modificări nu vor apărea foarte curând, ci doar la cei care au, urgent, nevoie de alte documente de identitate, din varii motive.

Primăria e pe Strada 10, la nr. 1

Oamenii din comună sunt mulțumiți de noua modalitate de denumire a străzilor, fiind mult mai ușor inclusiv pentru cei mici să spună, acum, unde locuiesc. Sunt 79 de străzi (inclusiv cele aproape 30 de fundături, ce poartă denumirea străzii, însoțită de literele A sau B). Unul dintre locuitorii comunei spunea, mai în glumă, mai în serios, că el locuiește pe strada 19 la numărul 19, astfel că îi este aproape imposibil să își uite, vreodată, adresa.

Sistemul american, de succes la Giurgiu…

Acest model al străzilor care au cifre arabe, nu nume, este tipic american. În Manhattan (din New York), străzile fuseseră numerotate încă din anul 1811, atunci când s-a stabilit planul arhitectural al zonei. În 1811, americanii au trasat cu rigoare fiecare stradă şi fiecare bulevard din Manhattan, o zonă cu o suprafaţă de 87,5 kilometri pătraţi. Planul original defineşte şi Manhattanul din secolul al XXI-lea, deşi e adevărat că au intervenit câteva modificări. (NU RATA: REGELE MAGNEȚILOR DE FRIGIDER”. „POATE DE LA POLUL NORD SAU POLUL SUD SĂ ÎMI LIPSEASCĂ”)

Tot în 1811 s-a decis şi numerotarea străzilor şi a bulevardelor, iar unele îşi păstrează încă numărul alocat în urmă cu două secole. De exemplu, Bulevardele 1st, 2nd, 3rd şI 5th nu şi-au schimbat niciodată denumirea sau, mai bine zis, numerotarea. Străzi numerotate nu se găsesc doar în SUA şi România, ci şi în ţări precum Germania, Canada, Cuba, Ungaria, Iran, Portugalia, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie, Olanda.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro, să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.