Iarna se întoarce în România! În ce zone va ninge și unde se vor înregistra ploi. Bucureștiul va îmbrăca din nou “haina albă”

Publicat: 08/03/2021 | 18:20

Avem vești neplăcute de la Administraţia Naţională de Meteorologie. Potrivit informațiilor oferite de specialiști, iarna se întoarce în România, iar în rândurile de mai jos, veți descoperi în ce zone va ninge și unde se vor înregistra ploi.

Nu rata: Cum a încercat o femeie din Iași să vândă zambile astăzi, de 8 martie. Cu ce mesaj inedit și-a ademenit clienții | FOTO

Azi, meteorologii au anunțat că, în următoarele două săptămâni, vor fi zile cu ger și lapoviță; în multe dintre orașele din țară vor fi precipitații mixte, iar vremea va deveni din nou rece.

În București, gradele vor coborî mult în termometre, iar miercuri, 10 martie, vom avea un nou episod de iarnă, relatează digi24.ro. Se vor înregistra precipitații sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare. De joi, vremea se îndreaptă, apare soarele, iar maxima va urca ușor până la 7 grade.

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni

Vremea în Banat –  până spre sfârșitul primei săptămâni, valorile termice diurne se vor situa în general în jurul celor climatologic specifice perioadei, cu maxime în medie de 6…10 grade, cu cele mai scăzute valori în data de 10 martie. În toată această perioadă, nopţile vor fi reci, cu temperaturi negative, în medie, de -3…-1 grad. Ulterior, mai ales la sfârșitul primei săptămâni, vremea se va încălzi, temperatura aerului va ajunge la medii ale maximelor de 12…15 grade și ale minimelor de 1…3 grade.

Spre sfârşitul intervalului de referinţă vor fi posibile variaţii termice de la o zi la alta, dar regimul termic este estimat a fi în general apropiat de cel normal în a doua decadă a lunii martie, conform sursei citate mai sus. Precipitaţiile, mai ales ploi, vor fi pe arii restrânse şi slabe cantitativ în perioada 9-11 martie, iar probabilitatea pentru precipitații va creşte după data de 12 martie, mai importante cantitativ în intervalul 14-18 martie.

Ce temperaturi vor fi în Crișana – până în jurul datei de 12 martie, valorile termice diurne vor fi apropiate de cele climatologic specifice perioadei, cu maxime în medie de 6…10 grade, cu cele mai mici valori în data de 10 martie. În acest interval, pe parcursul nopților vor fi temperaturi negative, în medie, de -5…-3 grade. Apoi, mai ales la sfârșitul primei săptămâni, vremea se va încălzi, temperatura aerului va ajunge la medii ale maximelor de 11…13 grade și ale minimelor de 1…3 grade

Spre finalul celei de-a doua săptămâni vor fi posibile variaţii termice de la o zi la alta, dar regimul termic va fi în general apropiat de cel normal pentru a doua decadă a lunii martie. Precipitaţiile, mai ales sub formă de ploaie vor fi pe arii restrânse şi slabe cantitativ în jurul datei de 11 martie, iar probabilitatea pentru precipitații va creşte semnificativ după data de 12 martie, mai importante cantitativ în intervalul 14-18 martie.

Vremea în Transilvania – în primele zile ale intervalului, până în jurul datei de 12 martie, valorile termice maxime vor fi în general apropiate de cele climatologic specifice perioadei, cu medii de 4…8 grade, dar cele mai scăzute valori se vor înregistra în data de 10 martie, potrivit digi24.ro.

Pe parcursul nopților, în acest interval, vor fi valori negative în toată regiunea, cu medii de -7…-4 grade. Apoi, mai ales la sfârșitul primei săptămâni, vremea se va încălzi, temperatura aerului va ajunge la medii ale maximelor de 8…11 grade și ale minimelor de -2…0 grade.

Spre finalul celei de-a doua săptămâni, deși vor fi variații termice de la o zi la alta, valorile se vor menține apropiate de cele normale pentru pentru această perioadă.Vor fi precipitații mai ales sub formă de lapoviță și ninsoare, slabe cantitativ, spre sfârșitul primei săptămâni. Probabilitatea pentru precipitații mai însemnate cantitativ va creşte semnificativ după data de 14 martie.

Ce temperaturi vor fi în Maramureș – până spre sfârșitul primei săptămâni din interval, valorile termice maxime vor fi în general apropiate de cele climatologic specifice perioadei, cu medii de 5…8 grade, cu cele mai mici valori în zilele de 9 și 10 martie. În același interval, pe parcursul nopților vor fi temperaturi negative, iar media minimelor va fi de -5…-3 grade.

Apoi, mai ales la sfârșitul primei săptămâni, vremea se va încălzi, temperatura aerului va ajunge la medii ale maximelor de 9…11 grade și ale minimelor de 0…2 grade. Spre finalul celei de-a doua săptămâni vor fi variaţii termice de la o zi la alta, dar regimul termic se va menține apropiat de cel normal pentru această perioadă. Vor fi posibile precipitații mixte, slabe cantitativ, în jurul datei de 11 martie, dar probabilitatea pentru precipitații mai însemnate cantitativ va creşte semnificativ după data de 12 martie.

Citește și: Declarațiile unui medic ATI despre decesul lui Adi Bărar: “Plămânii lui erau afectați în proporție de 90%”

Vremea în Moldova – primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de o vreme în general mai rece decât ar fi normal în această perioadă, cu medii ale temperaturilor maxime de 3…7 grade şi minime negative, de -6…-2 grade. Din data de 13 martie, vremea se va încălzi treptat, deteminând valori termice diurne de 8…13 grade şi nocturne uşor pozitive.

Ulterior, după data de 17 martie, deşi vor fi variaţii de la o zi la alta, estimările indică o probabilitate mai mare pentru un regim termic uşor peste cel climatologic specific în a doua decadă a lunii martie. Până la jumătatea lunii martie, regimul pluviometric va fi deficitar, cu precipitaţii slabe, predominant ninsoare, doar în jurul datei de 10 martie. În cea de-a doua săptămână a intervalului de referinţă, probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată, în special în perioada 17-19 martie.

Ce temperaturi vor fi în Dobrogea – intervalul de referinţă va debuta cu un regim termic diurn în general apropiat de cel climatologic specific (maxime de 5…8 grade, în medie), dar cu temperaturi mult mai scăzute în ziua de 10 martie (la amiază 2…4 grade). În schimb nopţile vor fi reci, cu minime preponderent negative.

Creşterea de temperatură ce se va resimţi din 13 martie va determina o perioadă cu vreme mai caldă decât normal, valori diurne de 12…15 grade şi nocturne de 3…6 grade, mediat regional, conform sursei citate mai sus. Estimările pentru ultimele zile ale intervalului indică un regim în jurul celui obişnuit în a doua decadă a lunii martie, dar cu probabilitatea unor variaţii de temperatură relativ mari de la o zi la alta.

Regimul pluviometric va fi deficitar până la mijlocul lunii martie, doar în data de 10 martie fiind de aşteptat precipitaţii locale, predominant ploi. În cea de-a doua săptămână, probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată.

Vremea în Muntenia – până în data de 12 martie, valorile termice diurne se vor situa în general în jurul celor climatologic specifice, cu maxime în medie de 6…9 grade, iar ziua de 10 martie va fi mult mai rece decât normal. În toată această perioadă, nopţile vor fi relativ reci, cu temperaturi negative (-5…-1 grad, în medie). Ulterior vremea se va încălzi semnificativ, temperatura aerului va ajunge la valori maxime de 12…15 grade, iar minimele, mediat regional, vor fi de 1…5 grade.

Spre sfârşitul intervalului de referinţă vor fi posibile variaţii termice de la o zi la alta, dar regimul termic este estimat a fi în general apropiat de cel normal în a doua decadă a lunii martie. Precipitaţiile (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) vor fi pe arii extinse şi local moderate cantitativ în perioada 9-10 martie, iar probabilitatea pentru precipitații va creşte din nou în intervalul 16 – 19 martie.

Ce temperaturi vor fi în Oltenia – primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de o vreme în general apropiată de normalul acestei perioade, cu maxime în medie de 8…11 grade şi minime de -3…0 grade (ziua de 10 martie va fi însă mult mai rece decât normal, cu 2…5 grade la amiază, iar în dimineaţa de 12 martie se vor înregistra -6…-2 grade). Ulterior vremea se va încălzi, temperatura aerului va ajunge la valori maxime de 12…15 grade, iar minimele, mediat regional, vor fi de 1…4 grade. Spre sfârşitul intervalului de referinţă vor fi posibile variaţii termice de la o zi la alta, dar regimul termic este estimat a fi în general apropiat de cel normal în a doua decadă a lunii martie.

Precipitaţiile (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) vor fi pe arii extinse şi local moderate cantitativ în perioada 9-10 martie, iar probabilitatea pentru precipitații va fi din nou mai ridicată în intervalul 16-19 martie.

Descoperă și: Până când va ține pandemia de COVID-19 în România? Medicul Emilian Imbri este cel care a făcut anunțul trist

Cum va fi vremea la munte –  va fi rece la începutul perioadei, când media temperaturilor maxime va fi de -7…0 grade, iar nopţile vor fi geroase, în special la altitudini mai mari. Din data de 13 martie, vremea se va încălzi, valorile termice diurne urmând a fi de -1…6 grade, iar cele nocturne de -8…-2 grade.

Sfârşitul intervalului de referinţă poate aduce variaţii importante de temperatură de la o zi la la alta, dar estimările indică o probabilitate destul de mare pentru un regim termic apropiat de cel normal în a doua decadă a lunii martie. În perioadele 9-10 şi 12-13 martie va ninge în cea mai mare parte a zonei montane. Probabilitatea pentru precipitații temporare va fi relativ ridicată şi în cea de-a doua săptămână.

Sursa foto: pixabay.com/ro