”Îi dictam și plângeam!” Dialogul cu Eminescu, poetul care pentru Ozana Barabancea e, încă, viu

Publicat: 01/12/2023 | 18:03

Câtă pasiune, cât dor, câtă iubire pentru România! Vocea inegalabilei Ozana Barabancea se aude astăzi, în zi de mare sărbătoare, în cadrul unei ediții cu totul și cu totul speciale a podcastului „ALTCEVA”. De 1 decembrie, artista, cu lacrimi în ochi, aduce laude la adresa scriitorilor care au făcut țara noastră mândră.

Și, cu toate acestea, Mihai Eminescu este, însă, marcatorul existenței Ozanei. După cum a mărturisit chiar ea în cadrul interviului, regretatului scriitor i-a închinat o piesă. Cu ajutorul Alinei Manolache, căreia artista îi dicta și plângea, Ozana Barabancea a făcut posibilă oglindirea sentimentelor naționale prin „Duhul eminescian”.

Pentru a vizualiza discuția integrală dintre Ozana Barabancea și directorul editorial al Grupului Gândul, abonați-vă la canalul de YouTube ”ALTCEVA cu Adrian Artene”.

(NU RATA: Altceva cu Adrian Artene, ediție specială de 1 Decembrie! Ozana Barabancea: „Dorul de țară m-a întors acasă!”)

Podcastul poate fi urmărit integral pe canalul de YouTube ”ALTCEVA cu Adrian Artene”

„Este adevărul pe care eu îl simt și-l trăiesc pentru Eminescu

Ozana Barabancea: Există piesa „Duhul eminescian”, pe care a scris-o Alina Manolache la rugăminea mea, și versurile sunt ale mele. Îi dictam și plângeam. Acel dialog cu Eminescu, cu duhul lui Eminescu, și acum îmi vine să plâng, este adevărul pe care eu îl simt și-l trăiesc pentru Eminescu. Pentru mine, Eminescu este viu. 

Adrian Artene: Dar conexiunea cu Eminescu, pentru fiecare dintre cei care, poate, îi citesc operele, luminează. Are harul de a ne lumina de fiecare dată 

Ozana Barabancea: Da. „Aș vrea să mă întorc în timp, să te cunosc, să-ți strâng mâna, să-ți spun tot ce mă faci să simt”. 

Adrian Artene: Cum să nu iubim să fim români? Când i-am avut pe ei. 

Ozana Barabancea: Pe ei îi avem exemplu, și nu numai pe ei. M-am dus la el la mormânt și acolo, lângă mormântul lui Eminescu, sunt și Adrian Păunescu și mai mulți alți scriitori. Și mă uitam și la poezia lui Adrian Păunescu și la poezia lui Vadim Tudor… atâția oameni iubitori de țară! N am cum. Dacă le citesc poeziile n-am cum să nu iubesc România. Noi trebuie să citim, trebuie să cunoaștem istoria acestei țări și trebuie să-i ajutăm pe copiii noștri să nu fie furați de tot ceea ne însemnă apanajul ăsta al altor lucruri. Dar esența noastră este istoria noastră. 

Podcastul poate fi urmărit integral pe canalul de YouTube ”ALTCEVA cu Adrian Artene” / (Sursa: Captură video)

(VEZI ȘI: Ozana Barabancea pune punctul pe Dragostea de România, la Altceva cu Adrian Artene)

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro, să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

This browser does not support the video element.