Il cheama @

De: Cancan
Publicat: 17/08/2007 | 00:00

CIUDATENIE. Peste 60 de milioane de chinezi au nume pe care computerele nu le pot recunoaste Inedit. Un cuplu chinez a hotarat sa isi boteze astfel baietelul pentru ca, in mandarina, popularul simbol folosit in adresele de e-mail inseamna „iubeste-l” Alina Creanga O familie din China a pornit o lupta crancena cu autoritatile in incercarea de a-si boteza baietelul recent nascut „@”. Parintii pretind ca numele este ca oricare altul si nu inteleg de ce li se pun atat de multe piedici. Gaselnita este cu atat mai ciudata, cu cat in limba chineza nu exista un alfabet traditional, ci zeci de mii de caractere complicate ce reprezinta cuvinte. „Toata lumea foloseste @ atunci cand scrie emailuri, iar tradus in chineza inseamna „iubeste-l”, a explicat taticul bebelusului.

Autoritatile se opun

Dorinta parintilor de a-si boteza copilul intr-un mod atat de neobisnuit a starnit aprigi controverse in China, in problema implicandu-se chiar si Comisia Nationala de Lingvistica. Reprezentantul acesteia, Li Yuming, a incercat sa gaseasca o explicatie pentru bizara dorinta a familiei, al carei nume nu a fost dat inca publicitatii. „Prenumele aflat in discutie este dovada clara a modului aventuros in care oamenii au ajuns sa se raporteze la limba chineza. Desigur, acesta este rezultatul industrializarii si al utilizarii intensive a internetului, care au daramat toate conventiile”, a precizat Yuming, adaugand ca situatia nu este singulara, in trecut autoritatile confruntandu-se cu dorinta unor parinti de a-si boteza copilul „Regele Osrina”. Oficilalul nu a declarat, insa, daca „@” va fi acceptat pana la urma ca prenume oficial.

Nume chinezesc, cu orice pret

La inceputul acestui an, guvernul chinez si-a anuntat intentia de a promulga o lege prin care sa se interzica utilizarea in chip de prenume a numeralelor si simbolurilor care nu apartin dialectelor recunoscute oficial pe teritoriul statului. In prezent, peste 60 de milioane de chinezi au diverse probleme legate de numele pe care le poarta, fiindca au in componenta caractere vechi pe care computerele nu le pot recunoaste.