Imagine fabuloasă din Univers captată de telescopul James Webb. Au fost descoperite 19 galaxii-spirală aproape de Calea Lactee

Publicat: 30/01/2024 | 19:50

Imagini fabuloase surprinse cu telescopul spațial James Webb! Oamenii de știință au descoperit 19 galaxii-spirală în apropiere de Calea Lactee. Imaginile te lasă fără cuvinte!

În imaginile captate de telescopul spaţial James Webb se pot observa 19 galaxii spirală care se află relativ aproape de Calea Lactee. Acestea oferă noi indicii despre formarea stelelor, dar şi despre structura şi evoluţia galactică, notează Reuters.

Imaginile au fost făcute publice luni, 29 ianuarie 2024, de către o echipă de oameni de știință. Aceștia sunt implicați într-un proiect numit Physics at High Angular resolution in Nearby GalaxieS (PHANGS), care se derulează în cadrul mai multor observatoare astronomice din lume.

Citește și: PRIMA GAURĂ NEAGRĂ CARE PLUTEȘTE, DESCOPERITĂ DE TELESCOPUL HUBBLE. ASTRONOMII PREVĂZUSERĂ EXISTENȚA SA, DAR ACUM AVEM DOVADA

Imagini senzaționale surprinse la 15 milioane de ani-lumină de planeta noastră

Cea mai apropiată dintre cele 19 galaxii se numeşte NGC5068 și se află la aproximativ 15 milioane de ani-lumină de planeta noastră. Cea mai îndepărtată este NGC1365 și se află la aproximativ 60 de milioane de ani-lumină de Pământ. Un an-lumină reprezintă distanţa parcursă de lumină într-un an, 9,5 trilioane de km.

Telescopul spaţial James Webb a fost lansat în anul 2021, începând să colecteze date în 2022. Datorită acestuia, oamenii de știință au reușit să remodeleze înțelegerea universului timpuriu. Principalul motiv pentru această performanță  sunt imaginile minunate ale cosmosului pe care telescopul le captează. Observatorul funcționează pe bază de infraroșu. Telescopul spaţial Hubble, care a fost lansat în 1990 şi care este încă operaţional, a examinat cosmosul la lungimi de undă optice şi ultraviolete.

Galaxiile spirală, asemănătoare unor roți gigantice, sunt un tip de galaxie comună. De exemplu, Calea Lactee este una dintre ele. Imaginile captate de telescopul spaţial James Webb arată aproximativ 100.000 de roiuri stelare şi miliarde de stele individuale.

„Aceste date sunt importante, deoarece ne oferă o nouă perspectivă asupra celei mai timpurii faze de formare a stelelor.

Stelele se nasc adânc în nori de praf care blochează complet lumina la lungimile de undă vizibile – la care este sensibil Telescopul Spaţial Hubble – dar aceşti nori se luminează la lungimile de undă ale JWST. Nu ştim prea multe despre această fază, nici măcar cât timp durează, astfel că aceste date vor fi vitale pentru a înţelege cum îşi încep viaţa stelele din galaxii”, a declarat astronomul Thomas Williams de la Universitatea Oxford, conducătorul echipei de procesare a datelor din imagini.

Potrivit astronomului, aproximativ jumătate dintre galaxiile spirală au o structură dreaptă. Această structură se numește bară și iese din centrul galactic. De acestea sunt ataşate braţele spiralate.

Citește și: INCREDIBIL! PRIMA FOTOGRAFIE CU SAGITTARIUS A*, GAURA NEAGRĂ SUPERMASIVĂ DIN CENTRUL GALAXIEI NOASTRE