Imagini fabuloase dintr-un cimitir unde locurile de veci s-au transformat in case… vesnice! Un artist celebru e inmormantat aici!

De: Cancan
Publicat: 24/04/2014 | 12:01
Desi are aspectul unei baraci, inauntru este de fapt... un cavou

Ne-am obisnuit sa vedem in multe cimitire discrepante mari de marime si valoare a cavourilor, iar rromii au devenit celebri pentru aceasta “extravaganta”. Au fost in stare chiar sa ridice palate cu turnulete in locul in care odihnesc sufletele celor pierduti, cum s-a intamplat in Timisoara.

Un loc insa la fel de… special se gaseste si in Constanta. Este vorba despre Cimitirul Central, acolo unde daca intri iti faci cruce nu ca sa te rogi, ci de mirarea a ceea ce ti-e dat sa vezi.

Un monument ridicat in memoria eroilor francezi este „umbrit” de amploarea cavourilor din jur din jur

Si asta pentru ca majoritatea celor care si-au ingropat aici rudele si apropiatii si-au dezvoltat un simt al proprietatii atat de evident, incat au ajuns sa construiasca un mini-cartier, cu adevarate case, in detrimentul clasicelor cruci din lemn sau beton pe care le vedem in mod normal prin cimitire.

Cavourile au fost „imbracate” in termopane

Ultimul cartier rezidential

Daca nu ai sti ca e cimitir, te-ai astepta sa iasa locatari veseli, preocupati de gradinile din jur si de bunastarea de dinauntru. Primul exemplu, un cavou imbracat in marmura, de proportia unei case, la care urmasii s-au gandit sa faca geamuri cu termopane si sa puna perdele.

Cavourile au fost „blindate” cu marmura. Si geamuri pentru ventilatie

Vizavi, la “vecinul”, rudele mortului s-a gandit la un confort si mai… sporit si au amplasat o masa cu scaune si tot dichisul in interior, de parca cel putin de doua ori pe zi cineva isi bea aici cafeaua.

Unii au construit mese pentru pomeni la capataiul mortilor

Nu de parte de acest loc, parca simti in ceafa privirile care te ochesc din tablourile raposatilor care sunt puse la loc de cinste la geamurile cavourilor din termopan.

Desi are aspectul unei baraci, inauntru este de fapt… un cavou

Majoritatea “sanctuarelor” construite de constanteni in acest cimitir au si acoperisuri colorate, pitoresti, incat ai impresia pentru cateva secunde ca este reproducerea veritabila a Muzeului Satului din Bucuresti.

Unii au construit adevarate sanctuare in memoria raposatilor

Pe Jean Constantin il apara de ploaie doar palaria

Tot aici isi doarme somnul de veci si regretatul actor Jean Constantin. Mormantul artistului nu este pazit de ploaie si de vant de o casuta vesnica, ci doar de palaria care acopera bustul impresionant asezat langa locul de veci.

Pe regretatul actor Jean Constantin nu-l apara de ploaia decat… palaria

Actorul a murit in mai 2010, la vârsta de 81 de ani, în locuinţa sa de la Constanţa. El suferea de afectiuni cardiace. S-a născut la 21 august 1928 la Techirghiol, în judeţul Constanţa. A debutat pe scenă la secţia de estradă din cadrul Teatrului de Stat Fantasio din Constanţa, în 1957.
(M.A.)