Impactul avortului asupra ta

De: Cancan
Publicat: 15/10/2009 | 00:00

Sandra Ionescu Discutiile despre avort sunt inca tabu, contrar zilelor noastre. Nici una dintre cele care au trecut prin aceasta etapa nu-ti dezvaluie detaliile si, e de inteles. Procedura este cunoscuta de multe tinere sau femei, dar impactul psihic ramane o problema minora, atunci cand se ia decizia, iar ea devine majora, dupa ce are loc. Si tu daca ai fi in postura de a lua o astfel de decizie, e bine sa fii informata, dar cel mai important e sa nu ajungi sa o regreti!

Avortul provocat

Se realizeaza printr-un chiuretaj, sub anestezie, prin aspiratie, sau poate fi provocat cu tratament hormonal. Anestezia este locala, iar procedura nu necesita internare. Dar e bine sa ai in vedere ca orice operatie lasa traume. Risti sa suferi inflamatii, dar te poti alege si cu perforarea peretelui uterin. Mai mult, infectiile au sanse mari sa apara. In alte cuvinte, sa nu crezi ca nu va fi chinuitor. Nu uita ca un avort poate fi savarsit la dorinta ta, doar inainte ca fatul sa fi implinit 12 saptamani. Totodata, avortul provocat poate avea loc ca urmare a unei decizii medicale, daca fatul iti pune viata in pericol sau daca sufera de afectiuni grave. Pretul unui avort oscileaza intre 100 si 200 lei.

Avortul spontan

Fumatul, fibromul uterin, diabetul, efortul fizic sau traumele de ordin emotional sunt cauzele cele mai des intalnite ale pierderii unei sarcini. Daca ai simptome precum sangerari, crampe abdominale, stare de inconfort, du-te la medic urgent! Un avort spontan poate lasa traume, daca nu este tratat la medic si risti sa pierzi si alte sarcini sau sa nu mai poti ramane gravida.

Dezastrul emotional

Este imposibil ca acest pas sa nu-ti afecteze viata. Poate ignoranta sau situatia dificila in care te afli nu te face sa constientizezi intru totul problema. Un avort lasa repercusiuni grave asupra psihicului tau. Multe femei si-au luat viata, cuprinse de prea multe remuscari. Asta este natura umana. Daca faci voit acest pas pregateste-te de tot ce e mai rau. Pregateste-te sa te afli in situatia in care o sa regreti si nu ai sa-ti gasesti nicio scuza. Inainte de a face pasul gandeste totul la rece, de o suta de ori! Mai mult, femeile nu stiu ca barbatii raman la fel de afectati psihic de un avort, mai devreme sau mai tarziu. Nu putini se gandesc cu amaraciune la trecutul lor amoros si spun: „Trebuia sa am un copil acum ceva vreme”. La fel ca si femeia, barbatul va regreta ca a acceptat sau a impus aceasta masura. Este dovedit stiintific ca 90% dintre ei ajung la aceasta concluzie. Dar daca s-a ajuns aici deja, nu uita ca viata trebuie traita. Accepta ajutorul apropiatilor, chiar si ajutor psihologic si religios. Orice greseala poate fi reparata si merita sa te straduiesti in acest sens. Vei fi mai responsabila si mai dedicata copilului pe care-l vei avea.

Important:

Multitudinea de mijloace contraceptive disponibile oricarui buzunar te va feri de o astfel de situatie! Foloseste-le!