În prag de Ignat, alertă de pestă porcină în Dâmbovița

De: Cancan
Publicat: 15/12/2018 | 09:52

UPDATE – Centrul local de combatere a bolilor din judetul Dâmbovita s-a întrunit astazi si a fost emisă decizia de ucidere a celor 61 de porcine din exploatatia comercială afectată, precum si decizii de ecarisare alternativă si de instituire a zonelor de restrictie. Orice suspiciune de boală trebuie anuntata imediat medicului veterinar din localitate, Directiei Sanitară Veterinară si autoritatilor locale.

Un nou focar confirmat într-o fermă mică dintr-o gospodărie. Este alertă in Dambovița. La aproape o luna de la stingerea primului focar de pesta porcina de la Lucieni, un nou focar a fost confirmat in localitatea Selaru. Cand credeau ca pericolul a trecut si vor putea marca Ignatul cum se cuvine pe 20 decembrie, vestea a cazut ca un trasnet.

Vineri dupa-amiaza un localnic a dat alarma dupa ce a gasit cinci purcelusi morti in gospodarie. Imediat s-au ridicat probe si au fost trimise la un laborator specializat din Bucuresti. Suspiciunile s -au confirmat iar medicii veterinari vor porni astazi actiunile de dezinfectie in zona. In gospodaria localnicului mai sunt cateva zeci de animale asa ca cel mai probabil vor fi sacrificate ca masura de evitare a extinderii focarului.

Cei cinci purcelusi morti aveau 20 de kilograme. Localnicii sunt disperati si se tem ca vor ramane fara animale in prag de Craciun, asa ca unii s-au apucat sa ii taie inca de vineri.

Directorul Direcției Sanitar Veterinare Dâmbovița, Marius Tolea: ”Este deschisă o anchetă epidemiologică!”

Directorul Direcției Sanitar Veterinare Dâmbovița, Marius Tolea, a declarat, sâmbătă dimineața, corespondentului MEDIAFAX, că virusul pestei porcine africane a fost confirmat în comuna Șelaru, unde 11 porci dintr-o fermă au murit.

“Am avut suspiciune, iar în urma examenelor de laborator s-a confirmat. Din 71 de capete au murit 11. Am convocat Centrul Local de Combatere a bolilor și plecăm la fața locului”, a declarat Tolea.

Acesta a mai precizat că focarul a apărut într-o fermă dezvoltată din fonduri europene.

“Este deschisă o anchetă epidemiologică. Bănuim că purcelușii au mers către o apă, alături de alte animale, și așa au luat virusul. Oricum, proprietarul va fi despăgubit”, a spus directorul DSVSA Dâmbovița. Sâmbătă dimineață, 60 de porci din fermă vor fi sacrificați.

Pesta porcină în România

Prezenţa virusului pestei porcine africane în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare. Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. (VEZI ȘI: CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ MÂNCĂM CARNE DE PORC INFESTATĂ CU PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ!)

„Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic”, au anunțat reprezentanții ANSVSA.