Încă o materie a devenit obligatorie pentru elevii de clasa a 8-a. Acordul la care a ajuns Ministerul Educației

Publicat: 01/08/2018 | 09:48

Ministerul Educaţiei împreună cu Banca Naţională a României au semnat un acord potrivit căruia elevilor și studenților li se vor preda noțiunile de baze ale Educației Financiare. În plus, începând cu anul 2020, Educația Financiară va deveni disciplină obligatorie pentru elevii de clasa a 8-a.

Banca Naţională împreună cu Ministerul Finanţelor, Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Asociaţia Băncilor vor sprijini Ministerul Educaţiei în vederea desfăşurării mai multor programe pentru promovarea Educaţiei Financiare în instituţiile de învăţământ. Vorbim de diverse activităţi: de la prezentări şi trainiguri realizate de către specialiştii noştri în cadrul şcolilor sau facultăţilor, până la creşterea numărului de cadre didactice formate în acest domeniu sau vizite în cadrul instituţiilor bancare/financiare“, a explicat pentru directorul adjunct BNR la direcţia Muzeu şi Educaţie Financiară, Mircea Mureşan, conform adevarul.ro.

Mureşan a mai a precizat că elevii de clasa a VIII-a vor avea Educaţia Financiară inclusă în trunchiul comun al planului-cadru, adică va fi materie obligatorie, începând din anul 2020. Conţinutul programei la această disciplină prevede metode de economisire, reducerea risipei financiare, întocmirea unui buget lunar pentru cheltuielile de bază sau la ce trebuie să fie atenţi dacă îşi vor lua un credit de la bancă. La ora actuală, la nivelul şcolilor, Educaţia Financiară se predă doar la nivel de opţional în clasele a III-a şi a IV-a, respectiv ciclul liceal.

Un studiu recent arată că 78% dintre români sunt analfabeţi din punct de vedere financiar. Asta înseamnă că nu au cunoştiinţe minimale despre ce înseamnă un credit, dobândă, inflaţie, ipotecă şi alte concepte financiare. Concret, sondajul realizat de Standard&Poor plasează România pe ultimul loc în Uniunea Europeană la acest capitol.

Avem nevoie de Educaţie Financiară, în primul rând, pentru a şti cum să ne gestionăm veniturile. Apoi, este foarte important să cunoaştem ce presupune interacţiunea cu domeniul bancar, care sunt drepturile/obligaţiile clienţilor şi ale băncilor. Din păcate, sunt situaţii disperate în care oamenii ajung să se afunde în datorii nu doar din cauza sărăciei, ci şi din lipsa de Educaţie Financiară“, a conchis directorul adjunct BNR.

Răzvan Scarlat
Răzvan Scarlat este redactor la site-ul CANCAN.RO, care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A avut prima tangență cu presa la vârsta de 23 de ani, când a început să scrie pentru fanatik.ro. Apoi a semnat articole pentru GOOOLSPORT și ZIUANEWS.RO. ... citește mai mult