Încă un focar de pestă porcină confirmat în județul Dolj

De: Cancan
Publicat: 30/10/2018 | 17:32
Încă un focar de pestă porcină confirmat în județul Dolj

Virusul pestei porcine africane a apărut și în județul Dolj. Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat apariția virusului pestei porcine africane la un porc dintr-o gospodărie din satul Comănicea, comuna Secu.

Potrivit ANSVSA, Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor din județul Dolj s-a întrunit marți pentru a adopta planul de măsuri privind controlul și combaterea acestei boli. Gospodăria în care a fost confirmat virusul a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației. (CITEȘTE ȘI: ALERTĂ ÎN BUZĂU, DUPĂ DEPISTAREA UNUI NOU FOCAR DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ)

În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit o zonă de protecție pe o rază de 3 kilometri și o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 kilometri în jurul focarului. Până la acest moment, nu au mai fost notificate alte cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate în gospodării sau în exploatații de tip comercial de pe raza județului Dolj.

Focarul s-a extins și în județul Buzău

Pesta porcină africană se extinde în județul Buzău, după ce, sâmbătă, a fost confirmat un nou focar de pestă porcină, în satul Amara, din comuna Balta Albă, județul Buzău, la o distanță de doar patru case de un alt focar confirmat la jumătatea lunii octombrie.

Prefectura Buzău a transmis, sâmbătă seara, că laboratorul din București a confirmat prezența virusului pestei porcine africane la un animal dintr-o gospodărie situată în apropierea primului focar apărut la jumătatea acestei luni în satul Amara, comuna Balta Albă. (VEZI ȘI: PESTA PORCINĂ AFRICANĂ S-A RĂSPÂNDIT ÎN 227 LOCALITĂȚI DIN 13 JUDEȚE)

„Proprietarul animalului bolnav a sesizat ieri (vineri – n.r.) situația veterinarului din localitate, iar acesta a solicitat deplasarea unei echipe DSVSA Buzău. Dată fiind apropierea de primul focar (distanță de 4 case), s-a decis sacrificarea preventivă a animalului, trimiterea de probe biologice pentru analize și evaluarea în vederea acordării despăgubirii. S-a efectuat dezinfecția temeinică a gospodăriei și a zonei învecinate”, au transmis reprezentanții Prefecturii Buzău.

În județ se mențin măsurile dispuse anterior, respectiv filtre dezinfectoare, restricții privind transportul animalelor, zonele de protecție și supraveghere anunțate.