Încă un punct nevralgic apare pe harta lumii. 1,7 milioane de afgani sunt nevoiți să părăsească, de urgență, Pakistanul

Publicat: 02/11/2023 | 10:27

Este haos în Pakistan! Încă un punct nevralgic apare pe harta lumii! Aproape 2 milioane de afgani sunt nevoiți să părăsească, de urgență, Pakistanul! În timp ce unii au refuzat, cu riscul de a fi închiși, alții s-au așezat la cozile kilometrice.

La începutul lunii octombrie, statul pakistanez a anunțat un plan care îi vizează pe toți imigranții ilegali din țară, în mare parte fiind vorba de afgani. Guvernul a lansat în acest sens un ultimatum, care a expirat miercuri, 1 noiembrie. Din acest motiv, sute de mii de oameni au părăsit Pakistanul într-un exod în masă. Un lung șir de mașini s-a format ieri la punctele de frontieră.

Citește și: SITUAȚIE DISPERATĂ PENTRU 260 DE ROMÂNI PRINȘI ÎN IADUL DIN FÂȘIA GAZA. PREMIERUL MARCEL CIOLACU POARTĂ NEGOCIERI PENTRU EVACUAREA ACESTORA

Aproape 2 milioane de afgani sunt obligați să plece din Pakistan

Miercuri, 1 noiembrie, a expirat ultimatumul impus de guvernul pakistanez prin care cerea imigranților ilegali să părăsească țara. Sute de mii de persoane aflate într-o situație nereglementată s-au îngrămădit să plece. Dacă se opun, oamenii riscă să fie arestați și expulzați, notează AFP. Se estimează că numărul afganilor fără acte de pe teritoriul Pakistanului este de 1,7 milioane.

La Torkham, principalul punct de frontieră, a fost haos în ultimele zile. De când a fost anunțat planul guvernului, 140.000 de persoane au părăsit teritoriul țării. Doar ieri, 1 noiembrie, în prima zi după expirarea ultimatumului, au trecut granița 29.000 de imigranți, notează Agerpres. Oamenii sunt speriați de ce ar putea să se întâmple. Deja au fost deschise 49 de centre de detenție, unde vor fi plasați cei care nu vor să plece.

„Nu vom avea o viață”

Milioane de afgani au fugit din calea războiului și a regimului dur impus de talibani, găsindu-și liniștea în Pakistan. Unii dintre ei locuiesc aici de ani buni. Așa că în timp ce unii fug pentru a nu fi arestați sau expulzați, alții se tem mai mult de regulile stricte din țara lor și preferă să rămână. Spre exemplu, în Afganistan, femeile nu au dreptul la educație. O tânără de 14 ani a discutat despre această nemulțumire, marți, la Peshawar,

„Nu ne întoarcem pentru că educația mea ar fi întreruptă brutal în Afganistan (…) Nu vom avea o viață.”, a spus fata, potrivit știripesurse.ro.

Citește și: SUTE DE SCHELETE UMANE, GĂSITE PE UN ȘANTIER DIN IAȘI. JANDARMII AU ÎMPREJMUIT LOCUL, CINE AR FI MORȚII

Organizația Națiunilor Unite (ONU)  a transmis că oamenii ar putea fi în pericol dacă se întorc în Afganistan. Mai mult decât atât, oficialii de la Washington, au cerut și ei Pakistanului să ofere azil persoanelor care solicită.

„Încurajăm cu tărie țările vecine Afganistanului, inclusiv Pakistanul, să permită intrarea afganilor care solicită protecție internațională și să se coordoneze cu organizațiile umanitare internaționale pentru a le oferi asistență”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Matthew Miller.