Indicatorul pentru inflaţie e chiar la McDonald’s! Cât s-a schimbat preţul acestui sendviş şi câte poţi cumpăra în 2023, dintr-un salariu mediu pe economie

Publicat: 24/03/2023 | 12:30
Cât a ajuns să coste un Big Mac

Majoritatea românilor au observat, de câteva luni bune, schimbări de prețuri la McDonald’s. Un sendviș Big Mac a ajuns să coste 12,3 lei, la începutul lui 2023, cu 16% mai mult ca în urmă cu un an. Faţă de luna ianuarie a anului 2019, scumpirea e de 32%.

Românii, care obișnuiesc să mănânce la McDonald’s, au observat schimbările de preț de la marele fast-food. Conform publicației The Economist, un sendviş Big Mac costa, la începutul lui 2023, în România 12,3 lei, cu 16% mai mult decât în ianuarie 2022. Această publicație analizează de mai bine de 30 de ani prețul acestui produs din rețeaua de restaurante de tip fast-food McDonald’s. Creșterea prețului acestui sendviș este în linie cu inflaţia generală din România, care a trecut ușor de 15% la începutul acestui an. Piața locală este una dintre pieţele cu cel mai ridicat nivel al inflaţiei din Europa, alături de cele mai multe state din regiune. Este vorba despre ţările din estul şi centrul Europei, dar și cele poziţionate geo­grafic în apropiere de războiul din Ucraina. Aceste țări sunt lovite mai tare de scumpiri, față de cele din Occident.

CITEȘTE ȘI: IREAL! CE A GĂSIT O FEMEIE ÎN CUTIE, DUPĂ CE A COMANDAT UN BURGER DE LA MCDONALD’S. ABIA ACASĂ ȘI-A DAT SEAMA CE ÎI DĂDUSE ANGAJATUL LOCALULUI, DE FAPT

Câți Big Mac își poate lua un român dintr-un salariu mediu pe economie

În țările unde moneda este euro, într-un an, scumpirea este de aproape 10%, versus 16% în cazul României, 37,5% în cazul Ungariei ori 26% în Polonia. Există diferențe majore și atunci când vine vorba despre rata inflaţiei, de „doar“ 8,5% în zona euro, 18,4% în Polonia şi peste 25% în Ungaria. Publicația The Economist a lansat un index Big Mac, acum 3 decenii, prin care compară prețul acestui sendviș din restaurantele McDonald’s, în câteva zeci de ţări diferite din lume. Analiza făcută de specialiștii străini arată dacă există diferențe dintre puterea de cumpărare dintre state şi dacă monedele acestor ţări sunt subevaluate sau supraevaluate în raport cu dolarul american.

CITEȘTE ȘI: CUM POȚI SĂ PRIMEȘTI MÂNCARE GRATIS DE LA MCDONALD’S. TRUCUL NEAȘTEPTAT A DEVENIT VIRAL

În contextul în care ne aflăm, cel al inflației record, indexul realizat de cei de la The Economist este un bun indicator și pentru scumpiri, exemplul României fiind unul concludent. La început de 2019, când nu era nici pandemie, nici război în Ucraina sau inflație, prețul unui sendviș Big Mac era de 9,3 lei. De la jumătatea lui 202,1 prețurile au început să crească rapid, iar, în 2022 a venit punctul „culminant”. Un produs care nu era nici 10 lei, acum doi ani, astăzi este cu 24,2% mai scump. Faţă de perioada de dinaintea pandemiei, creşterea preţului e de 32%.

Totuși, la noi în țară un sendviș de acest fel costă mai puțin decât în alte ţări. Un sendviș Big Mac costă 2,5 euro (12,3 lei), faţă de 3,5 euro în Ungaria sau chiar 4,2 euro în Cehia. Asta arată că dintr-un salariu mediu net de 860 de euro, un român îşi permite 344 de Big Mac. Un ungur, dintr-un salariu similar la el în țară, poate să-și cumpere 286 de astfel de sendvișuri, iar un ceh poate cumpăra 321 de sendvișuri Big Mac. Bineînțeles că, această situație este una particulară, ținând cont de nivelul de salarizare de la noi din țară. Există situații în România, unde salariile au rămas în urmă, iar prețurile au crescut.