Indicatorul rutier cu 3 persoane într-un autoturism. Puțini șoferi știu ce înseamnă. Unde poate fi întâlnit acest semn de circulație ciudat

Publicat: 27/09/2023 | 10:51

Orice șofer trebuie să știe atunci când se urcă la volan totalitatea semnelor de circulație pentru a conduce în siguranță. Însă, unele dintre ele pun în dificultate și pe cei mai experimentați, iar un bun exemplu în acest sens este indicatorul rutier cu 3 persoane într-un autoturism. Ce însemnă acest semn de circulație și unde se poate întâlni?

Indicatorul rutier cu 3 persoane într-un autoturism a fost introdus pentru prima dată în anul 2020 și este cel mai des întâlnit pe șoselele din Germania. Atunci a intrat în vigoare o modificare a regulamentului de circulație rutieră (StVO), prin care au fost introduse amenzi mai aspre și indicatoare rutiere suplimentare. Printre altele, semnul 1010-71: o mașină în care trei persoane par că stau una lângă alta.

La o primă vedere, semnul de circulație poate induce în eroare și nu înseamnă, așa cum mulți ar putea crede, că pasagerii unui vehicul trebuie să se așeze în acest fel. Semnul de circulație are o definiție destul de complicată: „autoturisme sau motociclete cu ataș care sunt ocupate de cel puțin trei persoane”, adică mai pe scurt „vehicule cu mai mulți ocupanți”.

Acest semn de circulație are ca scop oferirea posibilității mașinilor sau motocicletelor cu ataș cu cel puțin trei persoane la bord de a folosi banda destinată transportului în comun, care este în mod normal interzisă mașinilor, excepție făcând taxiurile și, uneori, mașinile electrice. Pentru încălcarea acestei prevederi se primește o amendă de 55 de euro.

Mai mult, acest semn de circulație are ca scop și reducerea transportului individual motorizat și promovarea utilizării unei mașini pentru transportul mai multor persoane.

(CITEȘTE ȘI: SE ANULEAZĂ ACESTE PERMISE ALE ȘOFERILOR DIN ROMÂNIA. NOUA LEGE CARE ESTE NEIERTĂTOARE CU ACEȘTI CONDUCĂTORI AUTO)

Codul rutier 2023, noi modificări

Anul 2023 a adus mai multe modificări în Codul rutier, iar altele noi se întrezăresc la orizont. De această dată, schimbările vin în ceea ce privește plăcuțele de înmatriculare. Proiectul de hotărâre de Guvern inițiat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a fost aprobat. Așa că acesta aduce modificări și completări la Regulamentul de aplicare a Codului Rutier (Ordonanța de Urgență 195/2002 privind circulația pe drumurile publice).

Proiectul de hotărâre inițiat de MAI aduce schimbări în ceea ce privește normele referitoare la numerele de înmatriculare locale pentru vehiculele lente. În această categorie intră: tramvaiele, troleibuzele, mopedele, dar și mașinile și utilajele autopropulsate folosite în construcții, agricultură, silvicultură, și tractoarele care nu necesită înmatriculare, precum și vehiculele cu tracțiune animală înregistrate de către consiliile locale.

Potrivit noilor reglementări, în locul abrevierilor denumirilor localităților, numerele de înmatriculare vor conține un indicativ numeric, care va fi stabilit ulterior prin ordin emis de ministrul Afacerilor Interne.

(VEZI ȘI: ȘOFERII NU VOR MAI AVEA VOIE SĂ CONDUCĂ NOAPTEA?! LEGEA S-AR PUTEA APLICA ȘI ÎN ROMÂNIA)