Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate fi întâlnit

Publicat: 27/04/2024 | 08:54

Acesta este indicatorul pe care puțini șoferi îl cunosc. Care este scopul lui și ce trebuie să faci când îl vezi? Iată locurile unde șoferii pot întâlni astfel de indicatoare!

Indicatoarele de ocolire sunt esențiale pentru conducătorii auto, dar acest semn special este mai puțin întâlnit. Se diferențiază prin aspect de indicatoare de deviere obișnuite: nu este galben, cu text negru, ci este gri, alb și include o săgeată neagră.

Indicatorul 590-10 este definit în codul rutier ca un semn de ocolire a unui bloc, cu scopul de a redirecționa fluxurile de vehicule care se îndreaptă spre stânga. Motivul este simplu.

Citește și: ANUNŢ IMPORTANT PENTRU ŞOFERII CARE NU AU CONDUS MAI MULT DE 2 ANI. SE ANULEAZĂ PERMISUL AUTO?

Locurile în care șoferii pot întâlni indicatorul 590-10. Ce trebuie să faci când îl vezi

Potrivit ziarulromanesc.de, în marile orașe din Germania, străzile înguste pot cauza aglomerație în trafic. Situații de acest gen apar de obicei atunci când banda de viraj la stânga la o intersecție sau o intrare blochează fluxul de mașini. Pentru a evita blocarea traficului, se folosește o rută alternativă.

Indicatorul de direcție redirecționează vehiculele care doresc să vireze la stânga, îndrumându-le să folosească altă rută. Șoferii sunt obligați să ocolească o clădire, așa că inițial virează la dreapta și apoi fac două viraje la stânga. Astfel, aceștia se reintegrează pe aceeași stradă, fără a împiedica traficul din sensul opus. Această regulă este adesea aplicată pe străzile cu puține posibilități de viraj la stânga.

Amenzi consistente pentru șoferii care fac această greșeală la volan. Ce se precizează în Legislația Rutieră

Anunț important din partea oficialilor Poliției Capitalei. Potrivit legislației rutiere în vigoare, șoferii riscă amenzi de peste 1.000 de lei și puncte de penalizare dacă obișnuiesc să facă această greșeală în trafic. Este regula ”de aur” din marile intersecții din Capitală.

Potrivit legislației rutiere în vigoare, șoferii care nu permit mașinilor deja blocate în intersecție să o părăsească sau cei care continuă să pătrundă într-o intersecție deja blocată, se vor alege cu amendă contravențională și puncte de penalizare. Nerespectarea obligației de a permite părăsirea intersecției conducătorului vehiculului rămas în interiorul acesteia reprezintă o contravenție, iar șoferii riscă amenzi usturătoare.

Amenzile pentru această abatere se încadrează în clasa a III-a și IV-a de sancțiuni. Începând cu acest an, punctul de amendă a fost înghețat la 165 de lei. În funcție de gravitatea abaterilor, sancțiunile aplicate de polițiștii rutieri sunt împărțite în clase. Amenda maximă pentru persoane fizice este de 20 de puncte penalizare, în timp ce persoanele juridice amenda maximă este de 100 de puncte de penalizare.