Indicele ROBOR la 3 luni scade, după două săptămâni de creștere

De: Cancan
Publicat: 02/10/2018 | 11:44

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut, marți, la 3,15%, de la 3,17% luni, după creșterea de vineri și stagnarea de luni, arată datele Băncii Naţionale a României (BNR). Furnizarea de lichiditate a dat rezultate.

Citește și: Ce este ROBOR și cum se calculează

Indicele ROBOR la 3 luni scade, după două săptămâni de creștere

Acest indice a mai atins acest nivel la 7 septembrie. În plus, acesta a intrat pe un trend de creștere începând cu 19 septembrie, când a crescut la 3,10% de la 3,09% la 18 septembrie, care a fost atunci a treia zi de stagnare. Au urmat două săptămâni de creștere până la maximul de 3,17%, nivel apropiat la care nu mai fusese din 5 septembrie, când a fost de 3,18, în scădere de la 3,21% la 4 septembrie.

În schimb, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare lei cu dobândă variabilă, a stagnat marți la 3,40%, după creșterea de luni, de la 3,39% vineri. Acesta n-a mai fost la nivelul de 3,40% din data de 4 septembrie.

De asemenea, indicele ROBOR la 9 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a stagnat marți la 3,48%, fiind pentru a treia zi la acest nivel. De asemenea, acesta n-a mai atins acest nivel din data de 4 septembrie, dar atunci era pe o tendință de scădere.

În plus, indicele ROBOR la 12 luni a rămas marți la 3,53%, față de luni, fiind a treia zi de stagnare. Acesta a mai atins un nivel apropiat la 4 septembrie, când a fost la 3,54%.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de BNR.

BNR a făcut, luni, a șaptea operațiune repo din acest an, în valoare de 9,7 miliarde de lei, arată datele afișate de instituție, rostogolind-o pe cea de săptămâna trecută, într-o nouă încercare de a opri creșterea indicilor ROBOR. Săptămâna trecută, la 24 septembrie, după o pauză de două săptămâni, BNR a reluat operațiunile repo, inundând piața cu 6,5165 miliarde de lei.

Precum săptămâna trecută, operațiunea repo de luni, repo reprezintă o tranzacţie reversibilă, destinată injectării de lichiditate, în cadrul căreia BNR cumpără de la instituţiile de credit active, eligibile pentru tranzacţionare, cu angajamentul acestora de a răscumpăra activele respective la o dată ulterioară şi la un preţ stabilit la data tranzacţiei, era așteptată de econonomiști.