Indicii ROBOR și inflația, la sfârșitul anului 2018. Veste importantă pentru toți românii

Publicat: 19/10/2018 | 19:51
Indicii ROBOR și inflația, la sfâșitul anului 2018

Indicele ROBOR și inflația, la sfârșitul anului 2018. Veste importantă pentru toți românii! Economiștii UniCredit Bank au anunțat, vineri, o prognoză în scădere pentru inflație și în creștere pentru indicele ROBOR la 3 luni, comparativ cu nivelurile din iulie. Informațiile au fost transmise vineri în ”Raportul macroeconomic pentru trimestrul al treilea”.

„Estimăm că inflaţia anuală va ajunge la 3,6% la finalul acestui an şi la 3,3% la finalul anului 2019, în cazul în care cursul EUR-USD va urca la 1,25 şi dacă preţul petrolului va scădea la 70 de dolari pe baril”, au scris economiștii UniCredit Bank.

În Raportul pentru trimestrul al doilea, publicat în iulie, aceștia estimau o inflație de 4,1% pentru finele acestui an și de 3,4% pentru sfârșitul anului viitor.

„Presupunând un curs EUR-USD şi preţuri ale petrolului constante, inflaţia ar rămâne în afara intervalului ţintit pe parcursul anului viitor. Riscuri inflaţioniste suplimentare provin din creşterea preţurilor produselor alimentare şi ale produselor de bază din coşul de consum, dar şi din posibile majorări ad-hoc ale preţurilor reglementate cu scopul de a acoperi golurile neprevăzute de venituri fiscale”, au mai susținut reprezentanții UniCredit Bank.

CITEȘTE ȘI: SURPRIZĂ PE PIAȚA MONETARĂ! CE S-A ÎNTÂMPLAT CU INDICELE ROBOR ÎN PRIMA ZI DE ȘCOALĂ

Indicii ROBOR și inflația, la sfâșitul anului 2018. ”Înăsprirea condiţiilor monetare va fi inevitabilă”

Rata anuală a inflației din septembrie a fost de 5,03%, în urcare de la 5,1% în august, potrivit datelor Institutului Național de Statistică – INS. BNR estimează că în decembrie va coborî la 3,5%, astfel că se va încadra în propria țintă care este de 1,5%-3,5%.

„Chiar dacă BNR a sugerat că ciclul de majorare a dobânzii de politică monetară a ajuns la final, înăsprirea condiţiilor monetare va fi inevitabilă dacă riscurile fiscale şi politice vor rămâne ridicate. Cu toate acestea, înăsprirea respectivă ar putea fi realizată prin intervenţii pe piaţa valutară şi prin reducerea operaţiunilor repo, ambele conducând la majorarea dobânzilor ROBOR spre 3,5% sau chiar peste acest nivel”, mai apreciază economiștii UniCredit.

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut puternic vineri la 3,28%, de la 3,17% joi, nivel la care a stagnat trei zile, potrivit datelor transmise de BNR. Acesta este cel mai ridicat nivel din ultimele aproape două luni. Indicele ROBOR a mai atins un nivel apropiat la 27 august, când a fost 3,27%, iar atunci era în scădere de la 3,30% la data de 24 august.

Cel mai ridicat nivel al indicelui ROBOR la 3 luni din acest an a fost de 3,47%, la atât fiind cotat în toată săptămâna 30 iulie – 3 august.

CITEȘTE ȘI: INDICELE ROBOR LA TREI LUNI A STAGNAT DUPĂ CREȘTEREA SPECTACULOASĂ DE VINERI

Indicii ROBOR și inflația, la sfâșitul anului 2018. Eforturi BNR pentru stoparea creșterii indicilor ROBOR

Pentru a opri creșterea indicilor ROBOR, BNR a făcut șapte operațiuni repo în acest an, cele mai multe în august. Cea mai recentă a fost la 1 octombrie, în valoare de 9,7 miliarde de lei, rostogolind-o pe cea de săptămâna precedentă.

Consiliul de Administraţie al BNR a menținut, în ședința din 3 octombrie, dobânda de politică monetară la 2,50%, precum şi dobânzile pentru facilitatea de depozit, la 1,50%, şi a celei pentru facilitatea de creditare, la 3,50%. Aceste niveluri ale dobânzii au fost stabilite în ședința de politică monetară din 7 mai, fiind menținute în următoarele două ședințe, cea din 4 iulie și cea din 6 august.

În plus, Banca Centrală a păstrat nivelurile rezervelor minime obligatorii (RMO) aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit la 8%, primul fiind stabilit începând cu 24 mai 2015, iar al doilea începând cu 6 mai 2017.

Nota Redacției –  Operaţiunile repo sunt tranzacţii reversibile, destinate injectării de lichiditate, în cadrul cărora BNR cumpără de la instituţiile de credit active eligibile pentru tranzacţionare, cu angajamentul acestora de a răscumpăra activele respective la o dată ulterioară şi la un preţ stabilit la data tranzacţiei. Maturitatea actualei operaţiunii este de 7 zile, la o dobândă de 2,5%, cât este dobânda de politică monetară începând cu 8 mai 2018.

Prin aceste operaţiuni, BNR încearcă să ofere suficientă lichiditate pieţei, astfel încât să tempereze creşterea ROBOR.

CITEȘTE ȘI: SURPRIZA ANUNȚATĂ AZI! CE S-A ÎNTÂMPLAT CU INDICELE ROBOR