Înlocuitori de zahăr. Care sunt cei mai sănătoşi

De: Cancan
Publicat: 30/07/2017 | 15:35

De ce ar trebui să căutăm înlocuitori de zahăr? O echipă de cercetători formată din specialişti de la Universitatea din California şi Universitatea Touro au făcut un experiment prin care au dorit să afle care sunt efectele atunci când elimini din alimentaţie zahărul.   

Au selectat 43 de voluntari, cu vârstă între 9 şi 18 ani, care consumă multe produse cu zahăr, pe care i-au pus să ţină o dietă specială.  Cercetătorii au redus cantitatea de zahăr din dietă între 10 şi 28% şi au înlocuit-o cu amidon.

Printre altele, medicul Robert Lustig de la Spitalul UCSF Benioff din San Francisco a observat o îmbunătăţire a stării de sănătate a copiilor. De asemenea, după doar zece zile copii au început să aibă o tensiune arterială bună şi a scăzut „colesterolul rău”.

De asemenea, s-a îmbunătăţit cantitatea de insulină din sânge. Mai mult, participanţii la studiu au slăbit în jur de 2 kilograme în acest timp scurt.    

Înlocuitori de zahăr. Siropul de arţar, mierea de albine sau extractul de stevie

De ce ar fi nevoie de un înlocuitori de zahăr? Pentru că, potrivit medicilor, ne poate afecta sănătatea. Sunt mai multe afecţiuni pe care le-ar putea provoca zahărul consumat în exces, printre care: hipertensiune, colesterol ridicat, efect depresiv şi, potrivit unor cercetări recente, poate provoca Alzheimer-ul.    

Există câteva produse naturale pe care le putem folosi ca înlocuitori de zahăr. Iată câteva exemple:   

Înlocuitori de zahăr. Siropul de arţar. Se extrage din siropul arţarului de zahăr. Pe lângă faptul că e un înlocuitor de zahăr, are efecte benefice asupra organismului şi nu creşte glicemia.   

Înlocuitori de zahăr. Siropul de curmale. Este o alternativă la zahăr şi poate fi folosit şi prepararea unor prăjituri. De asemenea, are efecte benefice asupra organismului pentru că ar conţinut de calciu, magneziu, potasiu sau fier. 

 Înlocuitori de zahăr. Mierea de albine. Are un indice glicemic mediu şi se recomandă să o folosiţi la îndulcit ceaiuri sau alte băuturi când sunt calde şi nu fierbinţi, pentru că îşi pierde proprietăţile benefice pentru organism.   

 Înlocuitori de zahăr. Extractul de stevie. Există sun formă de pudră,  granule sau lichidă. Este mai dulce decât zahărul alb şi nu afectează glicemia. Este recomandată şi pentru diabetici.   

Înlocuitori de zahăr. Siropul de agave. Se obţine din seva plantei Agave. Ca şi stevia, o linguriţă din acest sirop este mult mai dulce decât zahărul şi nu are efecte asupra creşterii  glicemiei. Este bogat în vitamine şi minerale.