Înmatriculare auto 2023. Cât costă și ce acte sunt necesare pentru autoturismele noi și second hand

Publicat: 29/07/2023 | 19:31
Autoturisme Citroen rechemate la service/foto: Pixabay

Înmatriculare auto 2023. Odată ce achiziționezi un autoturism și dorești să circuli cu el, trebuie să fie înmatriculat, să aibă ITP-ul efectuat, o asigurare RCA valabilă și să deții certificatul de autenticitate din partea R.A.R. De altfel, toate acestea implică o mulțime de costuri. Iată mai jos, în articol, cât costă și ce acte sunt necesare pentru autoturismele noi și second hand.

Pentru a circula în perfectă legalitate cu un autoturism pe care l-ai achiziționat, pe teritoriul României, trebuie să fie înmatriculat. Pentru a face o înmatriculare auto a unui vehicul second hand pe care l-ai cumpărat, trebuie să completezi o cerere. Solicitantul va completa datele necesare cerute în document și va atașa certificatul de înmatriculare în original, plăcuțele cu numărul de înmatriculare. De asemenea, se va atașa o copie a certificatului RCA și dovada achitării contravalorii pentru eliberarea unui nou certificat de înmatriculare auto. Prețul este de 49 de lei. De altfel, este nevoie și de actul de identitate al solicitantului. Pentru înmatricularea unui vehicul nou se urmează aceiași pași precum în cazul unei mașini second hand.

Vezi și AUTOCOLANTUL CARE LE FACE VIAȚA GREA ȘOFERILOR. CE ESTE TUV ȘI CARE ESTE ROLUL SĂU ÎN GERMANIA

Înmatriculare auto: acte necesare pentru mașini second hand și taxele pe care le plătești

De altfel, în condițiile în care solicitantul dorește alte numere de înmatriculare, renunțând la cele ale vechiului proprietar, trebuie să achite o taxă. Aceasta este în valoare de 45 de lei, pentru număr preferențial. De reținut faptul că dimensiunea plăcuțelor este standard, de 110 x 520 mm. În continuare, solicitantul trebuie să dețină o asigurare de tip RCA valabilă. Prețul unei astfel de asigurări diferă în funcție de mai mulți factori. Capacitatea cilindrică este cea care face diferența la bani, dar și sistemul Bonus-Malus.

În condițiile în care vrei să înmatriculezi un autoturism second hand, însă cumpărat din străinătate, costurile vor fi puțin diferite. Mai înainte de toate, solicitantul trebuie să plătească taxa pentru traducerea autorizată a documentelor. O singură pagină poate costa și 15 lei. Apoi, noul proprietar trebuie să achiziționeze RCA valabil pe trei luni, prețurile variind, și de această dată, în funcție de motorul mașinii. Precum și în cazul anterior, solicitantul va plăti 49 de lei pentru fișa de înmatriculare auto. Apoi, autoturismului trebuie să îi fie efectuat ITP-ul. La R.A.R. se obține certificantul de autenticitate, iar costul acestuia este de 450 de lei. Pentru eliberarea talonului se va plăti 37 de lei.

Vezi și CATEGORIA DE ȘOFERI CARE RISCĂ SĂ RĂMÂNĂ FĂRĂ PERMIS. GREȘEALA FATALĂ CARE ADUCE PUNCTE DE PENALIZARE PÂNĂ LA SUSPENDAREA CARNETULUI

Sursă foto: Pixabay