Invazie de purici la Arad, oamenii sunt atacaţi pe stradă de insecte. „Mai rău ca în Evul Mediu”

De: Cancan
Publicat: 06/07/2017 | 18:20

„E plin de purici, ăsta e adevărul. Trăim într-un bloc plin cu purici”, spune unul dintre locatari, pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.

Altul adaugă că situaţia s-a agravat în ultimele zile. „De o săptămână au apărut în zonă foarte mulţi purici, îi vezi şi pe copii, ieri a venit o bunică cu o fetiţă şi a trebuit, la intrare, să-i dea puricii jos. Este o invazie, nu poţi să mergi la alimentară sau să scoţi gunoiul„, spune omul, disperat.

Invadaţi de purici, locatarii de pe Strada Vaslui au încercat singuri să se protejeze şi şi-au cumpărat spray-uri şi soluţii cu clor, pentru a-i stârpi, ba chiar au plătit şi un specialist, însă problema persistă, iar puricii sunt atât de mulţi că niciun trecător nu scapă de muşcăturile acestor insecte parazite, considerate la fel de periculoase cum sunt căpuşele. (CITEŞTE ŞI: Invazie de gândaci în saloanele de copii de la Spitalul Judeţean Arad!)

Ajunşi la capătul răbdărilor, arădenii cer, disperaţi, ajutorul autorităţilor.

„E mai rău ca-n Evul Mediu! Aşa ceva nu se poate, avem fetiţă în vârstă de o săptămână şi e plin de purici. Înăuntru am făcut cu clor, dar e plin, plin, plin de purici”, spune un alt locatar.

Reprezentanţii primăriei au anunţat că urmează să facă o dezinsecţie.  „Primăria Municipiului Arad cunoaşte situaţia de la blocul 709 şi chiar mâine se va interveni cu lucrări de dezinsecţie în zonă”, spune Ralu Cotrău, purtător de cuvânt al municipalităţii.

Puricii sunt insecte parazite care se hrănesc cu sânge de la animale şi de la oameni, putând transmite foarte multe boli, la fel cum fac căpuşele.

Riscurile legate de muşcăturile de purici sunt în special datorate reacţiilor alergice la locul muşcăturii. În situaţia în care au fost folosite insecticide la care au dezvoltat rezistenţă, reacţia alergică la muşcătura este mai intensă. O altă problemă legată de muşcăturile de purici ar fi infectarea. În această situaţie recomandarea este să vă adresaţi medicului pentru a trata corespunzător leziunea respectivă„, a declarat Dana Cârnatu, medic de la DSP Arad.

Dacă nu sunt combătuţi la timp, puricii se înmulţesc rapid, femela depunând peste 700 de ouă, în serii de câteva duzini. (VEZI ŞI: Alertă la nivel european! Virusul Zika ar putea ajunge în România!)

ALIN TERENTE