Investigatii medicale care depisteaza cancerul la san! Prima mamografie trebuie facuta intre 35 Si 40 de ani

De: Cancan
Publicat: 26/02/2012 | 00:00

Radiografia repereaza anomaliileMamografia este examenul radiografic pentru reperarea anomaliilor sanilor la femei. Ajuta atat la depistarea acestora, cat Si la stabilirea diagnosticului. InvestigaTia detecteaza leziunile precanceroase Si canceroase intr-un stadiu precoce, scopul fiind tratarea lor rapida. Depistarea la timp poate permite un tratament mai puTin complicat Si poate salva vieTi. Examenul consta in expunerea sanilor la o doza slaba de raze X. Sanii sunt radiografiaTi atat din faTa, cat Si din lateral. Datorita mamografiei, radiologul poate repera nodulii, opacitaTile, microcalcificaTiile (care pot corespunde unui stadiu precanceros).AtenTie! Mamografia nu inlocuieSte examenul clinic. Anumite zone, ca periferia sanului, de exemplu, sunt puTin vizibile la mamografie. Palparea medicului Si autopalparea sunt indispensabile. Mamografia nu repereaza nici scurgerile la nivelul mamelonului. ASadar, este important sa le semnalezi medicului sau radiologului. Radiografia nu detecteaza toate starile patologice. Leziunile precanceroase nu sunt detectabile decat plecand de la o anumita dimensiune. Se poate intampla, destul de rar, insa, ca un cancer care evolueaza rapid sa se dezvolte in intervalul dintre doua mamografii.

Procedura nu este dureroasaMamografia se efectueaza la un radiolog, dureaza aproximativ 15 minute Si nu necesita nicio pregatire prealabila. Sanii sunt comprimaTi, pe rand, intre doua placi de plastic transparente, pacienta nu are voie sa se miSte deloc Si trebuie sa-Si Tina respiraTia. Fiecare san este radiografiat de doua ori (din faTa Si din profil). Examenul in sine nu este dureros. Disconfortul este mai ales unul de ordin psihologic. Este neplacut sa-Ti vezi sanii prinSi, ca intr-un sandviS, intre doua placi de plastic dure. Angoasa inerenta examenului face momentul dezagreabil.Sfat: fa-Ti aceasta investigaTie imediat dupa menstruaTie. Atunci, sanii sunt supli Si permit o vizualizare mai buna a interiorului.

Este foarte importanta autoexaminarea Dupa ce trece de 20 de ani, o femeie trebuie sa-Si examineze singura sanii, o data pe luna, prin palpare. Societatea Americana pentru Cancer recomanda ca investigaTiile preventive pentru depistarea cancerului la san sa se faca la urmatoarele intervale:- intre 20 Si 40 de ani, se impune o examinare medicala o data la trei ani- dupa 40 de ani, examinarea medicala trebuie sa fie anuala- daca nu exista o recomandare a medicului in acest sens, prima mamografie se efectueaza intre 35 Si 40 de ani- femeile cu varsta intre 40 Si 49 de ani trebuie sa-Si faca mamografie la fiecare 1-2 ani- dupa 50 de ani, mamografia trebuie facuta anual.

Ecografia, recomandata pentru tinereInainte de varsta de 30 de ani, specialiStii considera ca mamografia are rezultate vizibile relative. Mai mult, facut unei femei prea tinere, examenul poate fi periculos. Nu se recomanda iradierea unui san prea tanar, inca in dezvoltare. Cu toate acestea, riscurile nu au putut fi demonstrate. In cazul femeilor tinere, ideala este ecografia mamara, care nu implica niciun risc, in masura in care ecograful utilizeaza ultrasunete. Ecografia mamara permite sa se vada textura lichida sau solida a nodulilor palpaTi sau descoperiTi la mamografie. Cu excepTia adolescentelor Si a femeilor foarte tinere, acest examen nu inlocuieSte mamografia, dar permite completarea imaginilor radiografice.