Ion și Nina Iliescu au fost aștepți la vot, dar nu au venit, pentru prima dată! Care e motivul

Publicat: 10/11/2019 | 11:08
Ion și Nina Iliescu au fost aștepți la vot, dar nu au venit, pentru prima dată! Care e motivul

Ziua Alegerilor Prezidențiale 2019 oferă surpriză după supriză. Unul dintre cei așteptați la secția de votare era chiar fostul președinte al României, Ion Iliescu. De fiecare dată, acesta sosea la primele ore ale dimineții, însoțit de soția sa, Nina Iliescu, numai că – de această dată – totul s-a schimbat.

Ion Iliescu a solicitat… urna mobilă la domiciliu, făcând o cerere la secția deschisă la Liceul Jean Monet din Capitală. Politicianul a fost internat de mai multe ori în cursul acestui an la Spitalul Elias din cauza unor probleme cardiace. Este posibil ca Ion Iliescu să se resimtă după problemele de sănătate recente sau este doar o precauție. În consecință, fostul şef de stat nu va merge – aşa cum obişnuia – la Liceul Jean Monnet ca să voteze, ci îşi va exercita dreptul contituţional la domiciliu.

Ultima oară când Ion Iliescu a venit la vot a fost în alegerile parlamentare din 2016, declarând atunci că „prezenţa la vot e absolut obligatorie”.

Urna mobilă, acasă la Ion Iliescu

A fost internat de mai multe ori în cursul anului 2019

Reprezentanții secției de votare de la Liceul Jean Monnet din București s-au prezentat, duminică, la casa lui Ion Iliescu pentru a vota, după ce fostul președinte a făcut solicitare pentru o urnă mobilă. Fostul președinte Ion Iliescu a votat, duminică după-amiază, după ce reprezentanții secției de votare de la Liceul Jean Monnet din București s-au deplasat la domiciliul acestuia cu urna mobilă.

Ion Iliescu a fost internat de mai multe ori în cursul anului 2019 la Spitalul Elias din București, din cauza problemelor cardiace. Cel mai recent, fostul președinte al României a fost internat câteva în unitatea spitalucească în luna octombrie.

Cine poate solicita urna mobilă

Alegătorii care nu se pot deplasa la secția de votare din cauză de boală sau invaliditate pot solicita urna specială (mobilă) de la secţia de votare cea mai apropiată de locul în care se află în ziua alegerilor printr-o cerere scrisă însoțită de documente justificative. În ziua alegerilor, o echipă formată din doi membri ai biroului electoral se va deplasa la locul unde se află alegătorul, cu urna specială și materialele necesare votării. Fiecare secție de votare are o singură urnă specială, care trebuie să fie la ora 21:00 înapoi la secția de votare. Urna specială se poate folosi doar pentru secțiile din țară.

Aceleași reguli se aplică și persoanelor reținute sau internate în instituții medicale. Urna poate fi solicitată și de persoanele care în ziua votării se află în țară și care din cauza specificului activității pe care o desfășoară nu se pot prezenta la secția de votare.