Ipoteză-bombă: teroriştii care urmau să arunce în aer Ministerul de Interne aveau conexiuni la Evidenţa Populaţiei

De: Cancan
Publicat: 15/09/2017 | 11:49

Nu se ştie cu exactitate care sunt acele instituţii, însă CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA, a aflat că s-au efectuat percheziţii în biroul şefului de la Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanei Vaslui, dar şi în biroul administratorului de la Centrul de Afaceri, acolo unde funcţiona grupul terorist condus de „Motorină”.

Deocamdată, este o certitudine faptul că anchetatorii au ridicat un hard disk din biroul şefului Serviciului, Dacian Dumitriu, precum şi telefonul administratorului Centrului de Afaceri, Florin Sârbu, iar pe lângă acuzaţiile de terorism şi grup infracţional organizat, procurorii cercetează şi un abuz în serviciu, infracţiune specifică doar pentru funcţionarii publici. Cei doi a avea emoţii serioase, mai ales că ar fi aflat că, în arest, ”teroriştii” Gabriel Pintilie şi Cristian Aştefănoaie, zis şi „Motorină”, au recunoscut totul.

Cei doi, împreună cu Constantin Mandache, au format un grup infracţional organizat la care a aderat şi bărbatul din Roman, Cristian Bîrzu, convertit la islamul radical, care avea în plan să arunce în aer sediul trupelor speciale ale Ministerului de Interne. Mai mult, procurorii au reuşit să-i prindă în fapt pe teroriştii lui Motorină, care deja făcuseră un buletin fals unui cetăţean sirian aflat în Marea Britanie şi, culmea, reuşiseră să-l expedieze. Astfel, ştirea pe care jurnaliştii publicaţiei The Sun au publicat-o nu de mult, că teroriştii şi mafioţii ruşi intră pe teritoriul Angliei cu documente false făcute la Vaslui, prinde contur.

Cum au ajuns cărţile de identitate false de la Vaslui în Marea Britanie

Printre cele nouă descinderi ale procurorilor DIICOT de la Vaslui, acum câteva zile, când i-au reţinut pe membrii celulei teroriste, una a fost în biroul şefului Serviciului Public Comunitar Local pentru Evidenţă Populaţiei (SPCLEP), de unde procurorii au ridicat un hard disk. De asemenea, unele surse povestesc despre faptul că, în ziua percheziţiilor, “mascaţii” au păzit, mai bine de jumătate de zi, uşa arhivei Serviciului de Evidenţă a Populaţiei, aflat în subsolul Centrului de Afaceri, perete în perete cu firma  ”teroriştilor”. Aceleaşi surse vorbesc despre faptul că, pentru falsificarea de documente de identitate, falsificatorii aveau nevoie de date de identitate a unor persoane decedate, iar aceste informaţii puteau fi luate doar din arhiva instituţiei. Altfel spus, cărţile de identitate care au fost deja falsificate şi care ar fi ajuns deja în Marea Britanie, la un cetăţean sirian, puteau fi făcute doar cu ajutorul unui funcţionar al acestui serviciu. “În urmă administrării materialului probator a rezultat faptul că, la sfârşitul lunii iulie 2017, inculpatul Cristian Bîrzu a identificat, prin intermediul unui prieten, un cetăţean sirian care se află pe teritoriul Marii Britanii căruia, cu ajutorul grupului infracţional, i-a efectuat un buletin de identitate românesc pe care ulterior l-a expediat în Marea Britanie”, se arată în comunicatul DIICOT.

Surse din anchetă vorbesc despre faptul că a fost începută urmărirea penală, in rem, şi pentru abuz în serviciu, fapta ce poate fi săvârşită doar de către un funcţionar care ar fi ajutat gruparea infracţională cu datele necesare falsificării de documente de identitate. Se pare că, de fapt, ar fi vorba de un funcţionar care avea responsabilităţi şi în arhiva SPCLEP şi mai mereu era văzut în anturajul celor de la firma lui „Motorină” şi Pintilie. Acesta ar fi omul de legătură între gruparea infracţională care-şi avea sediul în aceeaşi clădire cu Serviciul Comunitar şi pe care procurorii DIICOT îl nominalizează în comunicatul lor oficial, sub titulatura de ”încă un suspect”.

De asemenea, de percheziţiile procurorilor DIICOT nu ar fi scăpat nici administratorul Centrului de Afaceri Vaslui. Conform unor surse, Florin Sârbu a rămas fără telefonul mobil, ridicat de oamenii legii. Conform unor surse, reprezentanţii SPCLEP Vaslui şi membrii grupului infracţional oragnizat s-ar fi cunoscut atunci când Evidenţa Populaţiei a apelat la serviciile firmei pentru sablarea unor geamuri de termopan. Atunci s-ar fi legat o prietenie ceva mai strânsă între unii şi alţii, care ar fi atins apogeul atunci când, la mijloc, au apărut banii obţinuţi din falsificarea de documente. Anumite surse vorbesc şi despre faptul că firma controlată de Pintilie şi Aştefănoaei ar fi falsificat şi diplome folosite de cei plecaţi în Marea Britanie care s-au înscris la diferite colegii pentru a obţine bani de la statul englez. 

LAURA MIRON