Ireal! Cât contribuie un român, cu un salariu mediu pe economie, la Pilonul II de pensii

Publicat: 29/01/2023 | 12:42
Se schimbă legea pensiilor / Foto: Pixabay

Cei de la Asociația pentru Pensii Administrate Privat din România (APAPR) au realizat o analiză care arată cât a depășit Pilonul II de pensii, în cei 15 ani de existență a sistemului. Iată un exemplu concret, pe un român, cu un venit mediu pe economie și care contribuie la Pilonul II încă din 2008.

Fondurile de pensii sunt instrumentele cele mai des utilizate, iar în acest sistem contribuie 7,9 milioane de români.

Asociația pentru Pensii Administrate Privat din România (APAPR) a scos în evidență cât contribuie un român, cu un salariu mediu pe economie, din 2018 până în prezent.

În cei 15 ani, suma contribuțiilor brute virate în Pilonul II ajunge la 22.406 lei

Astfel, din 20 mai 2008 și până în 31 decembrie 2022, Pilonul II de pensii private obligatorii a generat un randament mediu anual de 7,16%. Comparativ, rata medie anuală a inflației a înregistrat o valoare de 4,19% în aceeași perioadă, scrie studiifinanciare.ro.

„În cei 15 ani, suma contribuțiilor brute virate în Pilonul II ajunge la 22.406 lei, în timp ce suma acumulată (media tuturor fondurilor) se ridică la 28.305 lei. Diferența o reprezintă un câștig mediu de 5.900 lei, net de toate comisioanele, mai mult decât dublu față de actualizarea contribuțiilor brute doar cu inflația și net superior acumulării prin depozite bancare sau cumpărarea monedei euro”, a transmis APAPR, citat de sursa menționată.

Bani/ caracter ilustrativ/ Sursă foto: arhivă presă

(CITEȘTE ȘI: Se dau bani de la stat! Acești români vor primi un sprijin în valoare de 1.400 de lei)

Datele înregistrate de APAPR, arată că, în toată această perioadă  fondurile de pensii din Pilonul II au făcut plăți în valoare totală de peste 1,1 miliarde lei către 88.202 de participanți și beneficiari.

Dacă ar fi să analizăm cei 15 ani de activitate, conform analizei recente reiese faptul că 79 de miliarde de lei au fost virate drept contribuții brute. Să nu uităm faptul că, diferența dintre activele nete la zi și contribuțiile brute, înseamnă un câștig în avantajul participanților, adică 18,5 miliarde de lei, pe lângă comisioanele percepute de administratori.

(VEZI ȘI: Se fac angajări la stat. Salarii uriaşe şi o mulţime de beneficii. Pe ce posturi)