IREAL! Ce ți se poate întâmpla dacă răspunzi la telefon și spui „DA”! Cum au început să acționeze escrocii în 2024

Publicat: 15/04/2024 | 11:43
O nouă escrocherie la telefon!/ Sursa foto: Pixabay

Aveți grijă la ce numere de telefon răspundeți! Și în România, escrocheriile prin telefon au devenit o amenințare tot mai reală. O metodă de înșelăciune care a apărut inițial în SUA poate să te facă să pierzi bani doar prin rostirea unui simplu „Da” la telefon.

Este cunoscută sub numele de „metoda accidentul”: cineva sună familia și pretinde că sunteți victima unui grav accident. Se spune că sunteți în stare critică și că este nevoie urgentă de o sumă mare de bani pentru tratament. Cel care sună pretinde că este un prieten apropiat. Din diverse motive, familia este presată să trimită bani imediat pentru a vă salva viața sau pentru a vă ajuta într-o situație critică.

Citește și: IREAL! CUM A RĂMAS O VÂNZĂTOARE DIN TÂRGOVIȘTE FĂRĂ 20.000 DE LEI DIN CASA DE MARCAT

Potrivit unei alerte de escrocherie citate de USA Today, există posibilitatea ca escrocii să încerce să obțină un răspuns afirmativ de la dumneavoastră sau să înregistreze vocea dvs., pe care o pot folosi sau edita ulterior. Prin obținerea unui răspuns „da” din partea dvs., aceștia pot crea aparența că ați autorizat ceva ce, de fapt, nu ați făcut.

Conform unei alerte, de obicei, persoana care sună va închide imediat după ce răspundeți „DA” la întrebarea „Mă auziți?”. Cu toate acestea, unii dintre cei sunați raportează că apelurile pot viza și subiecte precum servicii bancare, pachete de vacanță, garanții și carduri medicale, conform oficialilor din SUA. Escrocii înregistrează toate aceste informații pentru a le folosi ulterior.

Cum funcționează metoda „Mă auziți”?

Funcționarea înșelătoriei este subliniată în următoarele etape: Primiți un apel și sunteți întrebat rapid: „Mă auziți?”. Persoana care sună dorește să obțină un răspuns afirmativ, iar instinctul vă poate determina să răspundeți „Da”. Aceasta este o manevră utilizată de escroci, conform oficialilor din SUA.

Apelul poate părea chiar ciudat, deoarece persoana de pe cealaltă linie poate spune că are probleme cu căștile sau că va reveni cu un apel, dar în realitate, „persoana” poate fi un robot telefonic care înregistrează conversația.

Ulterior, răspunsul „Da” pe care l-ați dat poate fi editat pentru a părea că ați autorizat o achiziție majoră sau o tranzacție bancară.

Autoritățile avertizează asupra unei noi scheme de înșelăciune care implică utilizarea inteligenței artificiale pentru a genera apeluri automate. Această metodă încearcă să păcălească oamenii să ofere informații personale sau să confirme identități false. În urma unei hotărâri emise în februarie în Statele Unite, astfel de apeluri sunt considerate ilegale.

Potrivit Biroului de Etică Comercială (BBB), escrocii pot încerca să obțină informații personale, întrebând victimele dacă persoana de la celălalt capăt al firului este ei înșiși sau solicitând un simplu „da” în timpul conversației. Mai mult decât atât, persoana care sună s-ar putea să nu închidă imediat apelul, continuând conversația în încercarea de a extrage mai multe informații sau de a înregistra răspunsuri vocale ale victimei.

Această nouă tactică de înșelăciune subliniază importanța vigilenței în fața apelurilor suspecte și necesitatea de a fi precaut în a furniza informații personale sau de a confirma identități în astfel de situații.

Citește și: BĂRBATUL CARE A ÎNREGISTRAT CĂ ARE 24 DE COPII ASCUNDEA, DE FAPT, UN PLAN MINUȚIOS DE FRAUDARE A STATULUI. CARE ESTE SUMA ÎNCASATĂ