Istoria adidașilor: când au apărut și cum au devenit populari

Publicat: 25/09/2020 | 08:08

Probabil știi deja că “adidași” este un eponim, un termen care desemnează, printre altele, numele proprii devenite substantive comune. S-a întâmplat în limba română cu xerox, drujbă, adidas, frigider, jeep etc. Astfel, numele unui brand a devenit atât de popular încât a devenit sinonim cu toate produsele similare celui al brandului în cauză.

Așadar, adidași, deși încetățenit în limba română, nu este decât un termen incorect pentru pantofi de sport. Pe care românii vor continua să-i numească adidași, însă. Te-ai întrebat vreodată care este povestea adidașilor, adică a pantofilor de sport? Când au apărut și cum?

Adidași: oferte (LINK)

Pantofii de sport sau adidașii au o istorie extrem de îndelungată și, chiar dacă în prezent sunt folosiți atât pentru scopul lor inițial, multă lume preferă să-i poarte zi de zi și la altfel de activități. Asta pentru că sunt extrem de confortabili pentru picioare, mai ales în cazul celor care merg mult pe jos sau stau mult timp în picioare la locul de muncă.

Primii pantofi, din lemn, datează din anul 8.000 î.Hr., iar utilizarea lor era totalmente practică. În anul 3.000 î.Hr. au început să apară pantofii de piele.

Anul 480 î.Hr. a adus un “înainte” și “după” în sport. A fost un bărbat, un mesager din Atena, care a inspirat competiția care există și azi, pe nume maraton. A fost trimis în Sparta pentu a cere ajutor după ce persanii au ajuns la Maraton. Acest om a parcurs aproximativ 250 de kilometri în doar două zile. A făcut- alergând. De atunci există această disciplină sportivă.

Adidași – oferte (LINK)

În anul 300 î.Hr. grecii și romanii au început să folosească diferite tipuri de încălțăminte pentru diferite situații. Nu mai foloseau pur și simplu sandale sau încălțăminte pentru a-și proteja picioarele, ci le foloseau și în îmbrăcămintea zilnică.

Moda pantofilor a fost transmisă din generație în generație până în 1760, când a fost fondată prima fabrică de pantofi. Acest lucru a fost în SUA. Până atunci, pantoful era pentru uz zilnic: partea superioară din piele și talpa din lemn. Și încă nu existau pantofi sport.

Adidașii încep să devină populari

În 1852 au fost creați primii pantofi de alergare specifici. Aceștia au fost fabricați din piele și cu o talpă puternică, de asemenea, din piele întărită. Tălpile aveau cuie, cunoscute sub numele de țepi, din lemn, deoarece ofereau mai multă aderență. Acest model de adidași a durat 5 decenii. Atunci au apărut celebrii adidași Keds. Keds aveau o talpă din cauciuc și țesătură în loc de piele. Precursorii teneșilor, practic.

Oferte adidași: LINK

Compania Goodyear a produs încălțăminte considerată tatăl celebrului All-stars sau Converse. Aceste mărci au început să producă încălțăminte cu talpă de cauciuc în 1908. Inițial, acești pantofi erau destinați exclusivi elitei baschetului nord-american. De-a lungul anilor, acești adidași se schimba devenind pantofi casual, foarte populari printre punkerii din anii ’70 și ’80 și rockerii și surferii din anii ’90. În prezent, atât copiii, cât și adulții au câțiva „converși” în dulapul lor.

În 1949, un alergător din Statele Unite purtând Adidas, a câștigat 4 medalii de aur la Jocurile Olimpice. La scurt timp după aceea, în 1952, pantofii de alergat au început să fie oficiali și să fie diferențiați de alți pantofi.

Pantofii sport au început să devină la modă, deoarece diferiți participanți la olimpiade au câștigat mai multe medalii și au alergat mult mai repede încălțați cu adidași. În anii 1970, compania Nike a creat un pantof cu o greutate mult mai ușoară. Acest lucru i-a permis să domine piața de pantofi de sport la nivel mondial.

Astăzi, există multe modele de adidași care sunt pe piață, atât pentru sport, cât și pentru a urma tendința modei, unii mai comozi și confortabili decât tot ce s-a creat vreodată în domeniu, grație tehnologiei care a cucerit și acest bastion al modei.