Jandarmerița Ștefania, bătută în timpul protestelor din 10 august, dă în judecată Jandarmeria Română. Care este motivul

Publicat: 08/12/2019 | 14:17
Jandarmerița Ștefania, bătută în timpul protestelor din 10 august, dă în judecată Jandarmeria Română. Care este motivul

Pe data de 10 august 2018, un protest al diasporei s-a transformat într-un adevărat măcel, apărând lupte de stradă intens mediatizate. Jandarmerița Ștefania Nistor povestea la câteva luni după incident că a rămas traumatizată de momentele pe care le-a trăit, fiind agresată de mai multe persoane.

Jandarmerița a deschis un proces împotriva Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București, alăturându-se altor peste 200 de colegi care își cer drepturile bănești pentru o perioadă în care, spun ei, nu au primit salariul cuvenit. Cei implicați susțin că salariul lor nu a fost calculat în funcție de salariul minim brut la nivel național.

„În momentul în care am fost prinsă în busculadă am căzut pe sol, atât eu cât și colegul meu, Cristian. Din acel moment, mai mulți bărbați au început să ne lovească cu pumnii și cu picioarele! Eram loviți cu sete, cu sălbăticie și în ciuda faptului că-i imploram să nu ne mai lovească, aceștia nu s-au oprit. M-am temut pentru viața mea. Am fost plină de vânătăi pe spate, pe mâini, am avut foarte multe hematoame în cap, în spate, pe gât, în zona cervicală”, a povestit Ștefania după incidentele din timpul mitingului.

Când va fi primul termen al procesului

Procesul a început la Tribunalul București – secția conflicte de muncă și asigurări sociale – care și-a declinat competența în favoarea Secției 2 Contencios Administrativ și Fiscal. Dosarul Ștefaniei și a altor 9 jandarmi a ajuns la Tribunalul Vâlcea, județul de proveniență al acestora. Trebuie menționat că primul termen al procesului este stabilit pentru data de 10 ianuarie 2020.

„Având în vedere duritatea cu care am fost lovită, intensitatea loviturilor primite, modalitatea de îndreptare a loviturilor către zona capului (ulterior deposedării mele de casca de protecție), precum și sustragerea armei din dosare, mi-am dat seama că viața mea este în pericol. Ferocitatea, cruzimea și numărul mare al persoanelor ce mă loveau, mi-au creat sentimentul că scopul acestora îl reprezenta suprimarea vieții mele și, probabil, și a colegului meu. Consider că rezultatul suprimării vieții sau a producerii de vătămari grave și permanente nu s-a produs prin diligența unor persoane din rândul manifestanților care au dat dovadă de umanitate și au depus eforturi pentru a mă conduce către alți colegi jandarmi care m-au preluat și m-au îndepartat de pericol”, se arată în chemarea în judecată semnată de jandarmerița Ștefania Nistor.