Joia aceasta, crestinii ortodocsi sarbatoresc INALTAREA DOMNULUI! Afla ce NU AI VOIE sa faci in aceasta zi

De: Cancan
Publicat: 28/05/2014 | 15:12

Sarbatoarea face trimitere la inaltarea lui Iisus Hristos de pe Muntele Maslinilor, in fata apostolilor. Potrivit Bibliei, ingerii le-au prevestit ucenicilor revenirea lui Iisus Hristos pe pamant pentru mantuirea credinciosilor.

Tradiţia spune ca in aceasta zi femeile nu au voie sa imprumute sare si nici să dea foc din casa. In caz contrar casa va vui, iar vacile nu vor mai da lapte gras pentru smantana.

In popor s-a pastrat traditia potrivit careia, pentru a fi bogate si a nu se mana, recoltele trebuie semanate pana de Inaltare.
Tot traditia spune ca, timp de 40 de zile dupa Paste, credinciosii trebuie sa se salute cu mesajele „Hristos a inviat” si, respectiv, „Adevarat a inviat”. In ziua de Inaltarea Domnului, mesajele sunt „Hristos S-a inaltat!”, respectiv „Adevarat S-a inaltat!”.

Se spune ca dupa Inviere, Iisus s-a mai aratat o data ucenicilor sai, pe Muntele Maslinilor, incredintandu-i de puterea sa si dandu-le ultimele invataturi. El a mancat alaturi de ucenici, asa cum facuse odinioara. Dupa 10 zile, de Rusalii, Duhul Sfant avea sa se pogoare peste ei, daruindu-le putere si intelepciune divina pentru a merge in lume si pentru a transmite Cuvantul lui Dumnezeu. In Biblie, acesta este momentul in care se anunta a doua venire a lui Iisus, intocmai ca si Inaltarea, avand la dreapta si la stanga doi ingeri mari si luminosi.

Obiceiuri de Inaltarea Domnului:

– de Inaltarea Domnului, casele si mormintele sunt impodobite cu crengi de paltin, scrie crestinortodox.ro;
– la ferestre se pun frunze de leustean;
– se fac pomeni pentru morti, impartindu-se mai ales paine calda, branza, ceapa verde si rachiu;
– sunt marcate vitele si se taie mieii;
– este ultima zi in care se mai pot rosi oua

Inaltarea cunoscuta si sub numele de „Ispas”

In popor, sarbatoarea Inaltarii Domnului se mai numeste si Ispas, dupa numele ciobanului care a stat ascuns dupa stanci si a vazut evenimentul. Acesta s-a dus apoi printre ceilalti oameni si a povestit ce a vazut.

De Ispas, oamenii isi pun la brau frunze de nuc pentru ca se crede ca si Iisus ar fi avut cand s-a inaltat la ceruri si se bat cu leustean ca sa fie feriti de rele si de boli.
La fel si vitele sunt batute cu leustean, ca sa se ingrase, sa fie sanatoase si ferite de vrajitorii. De asemenea, la Inaltare, se taie par din varful cozilor de la vite si se ingroapa intr-un furnicar, cu urarea: „Sa dea Dumnezeu sa fie atatia miei si vitei cate furnici sunt in acest furnicar!”.

Tot in aceasta zi se sfintesc “plantele de leac”, cum ar fi leusteanul, paltinul, alunul. De asemenea, se crede ca cine moare de Ispas ajunge in Rai.

In anumite zone, se tin “Mosii de Ispas”, iar casele si mormintele sunt impodobite cu crengi de paltin, iar la ferestre se pun frunze de leustean. Se fac pomeni pentru morti, impartindu-se mai ales paine calda, branza, ceapa verde si rachiu. Sunt marcate vitele si se taie mieii.

Pastele Cailor

Conform unei legende populare, la nasterea lui Iisus, in grajdurile lui Craciun, boii au fost blanzi si linistiti, dar caii si-au cam dat in petec. Atunci Maica Domnului a zis ca acei cai sa nu fie satui decat in joia din saptamana a sasea de dupa Pasti , careia i s-a spus si „Pastele Cailor”.

Ziua Eroilor

Prin hotararile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din anii 1999 si 2001, sarbatoarea Inaltarii Domnului a fost consacrata ca sarbatoare nationala bisericeasca a Eroilor.

De Inaltarea Domnului, Biserica Ortodoxa Romana (BOR) face praznic de pomenire a eroilor. In toate lacasurile de cult din tara si strainatate ale BOR sunt pomeniti eroii – ostasii si luptatorii romani din toate timpurile si din toate locurile – care s-au jertfit pe campurile de lupta, in lagare si in inchisori pentru apararea patriei si a credintei stramosesti, pentru intregirea neamului, libertatea si demnitatea poporului roman. Totodata, dupa Sfanta Liturghie, vor fi oficiate slujbe de pomenire si la cimitirele, troitele si monumentele dedicate cinstirii eroilor neamului.

In primele secole de dupa Hristos, comunitatile crestine sarbatoreau Inaltarea Domnului odata cu Rusaliile, la 50 de zile dupa Paste. Insa, din secolul al IV-lea, Inaltarea Domnului a fost sarbatorita la 40 de zile dupa Paste, iar Rusalii (Inaltarea Sfantului Duh) – la 50 de zile.

R.O.