Joia Mare, tradiții și superstiții. Ce nu ai voie, sub nicio formă, să faci pe 13 aprilie 2023

Publicat: 13/04/2023 | 06:00

Joia Mare este sărbătorită, anul acesta, pe data de 13 aprilie 2023 și prăznuiește spălarea picioarelor ucenicilor de către Mântuitorul, Cina cea de Taină, rugăciunea din grădina Ghetsimani şi vinderea lui Iisus de către Iuda. În această zi, strămoșii au stabilit mai multe tradiții și superstiții, care, încă, se păstrează, atât la sate, cât și la oraș. 

Sărbătoarea este cunoscută drept Joi Mari, Joia Patimilor, Joia Neagră, Joimăriţa. Ultimul nume vine de la o tradiție veche, a unui personaj mistic. În trecut, se spunea că vine Joimăriţa la femeile leneşe să vadă cât au lucrat, iar dacă le prinde dormind, le face neputincioase tot anul. Câteodată, o femeie bătrână mergea pe la casele în care locuiau fete mari şi dădea foc cânepii netoarse.

În Joia Mare din Săptămâna Patimilor, are loc slujba cunoscută sub numele de Denia celor 12 Evanghelii. În unele mânăstiri, la sfârşitul Sfintei Liturghii, există obiceiul ca stareţul să spele picioarele a 12 călugări, în amintirea gestului făcut de Mântuitor la Cina cea de Taină.

(CITEȘTE ȘI: De ce se vopsesc ouăle în Joia Mare, de fapt? Adevărul care stă în spatele unei tradiții milenare)

Ce nu ai voie să faci în Joia Mare

Dat fiind faptul că este o mare sărbătoare, pe 13 aprilie nu ai voie să speli rufe, nici de mână, nici la mașină. De asemenea, nu este bine să coși. Trebuie să te porți de parcă este o sărbătoare cu cruce roșie, chiar dacă este marcată cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox. Nici parastase nu pot fi făcute, dar se poate da de pomană.

În tradiția populară Joia Mare este considerată binefăcătoare pentru morţi. În acestă zi se face ultima pomenire a morţilor din Postul Mare. Tradiția spune că în noaptea dinainte de Joia Mare, se deschid mormintele, iar sufletele celor dragi se întorc la vechile lor locuințe, unde rămân până în sâmbăta dinainte de Rusalii.

(CITEȘTE ȘI: Tradiții și superstiții în Joia Mare. Ce nu au ai voie și este păcat să faci în ziua în care se vopsesc ouăle)

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult