Jupaneasa de la Jaristea a pregatit un meniu fastuos de 1 Decembrie. „Fasole cu ciolan face Ontanu, aici e Kera Calita!””

De: Cancan
Publicat: 01/12/2014 | 12:10
Laura Nicolau sau Kera Calita traieste si simte ca la 1930

Buletinul o da drept doamna Laura Nicolau, insa vesmintele, limbajul ales si istoriile pe care le spune cu atata pasiune au creat un personaj fabulos: Kera Calita, jupaneasa de la Jaristea.„Zic eu ca sunt o cucoana mandra si poruncitoare, dar si blanda si stiutoare” se autodescrie Kera Calita.

Laura Nicolau sau Kera Calita traieste si simte ca la 1930

Patroana de carciuma de aproape un sfert de secol si romanca autentica, jupaneasa a asteaptat cu sufletul la gura ziua de 1 decembrie, ziua Marii Uniri. Anul acesta, a pregatit ceva cu totul special. De la felul in care s­a imbracat, pana la bucatele de pe masa.

Cucoana e mandra de felul in care arata masa ei festiva

 „Mi­-am pus caciula de astrahan, asa cum se purta in zilele de sarbatoare si mai ales de 1 decembrie, asa cum purta Avramuta, Avram Iancu al nostru.

Laura Nicolau si-a pus caciula de astrahan, pe care a ornat-o cu brose in culorile steagului

„Steagul” Laurei Nicolau

Si mi­-am pus 3 culori de brosa: rosu galben si albastru, cum e si tortul pe care l­-am facut in laboratorul cuhniei mele” a declarat Laura Nicolau.

Preparatele pregatite pentru 1 decembrie par delicioase. „Un platou cu icre si pesta, din parmezan, ulei de masline si busuioc, o salata de boeuf, salata noastra nationala ornata in forma de buturuga, sa arate trainicia neamului romanesc. 

Friptura de mistret a stat la loc de cinste, la fel si crapul cu masline

Un crap intreg umplut cu masline si cu carne de peste ornat tot cu masline si cu lamaie facut la cuptor, iar aici porc mistret cu conopida, toate le­-am ales si le­am gatit cu aplecare cu gandul la 1 Decembrie, ziua in care atatia si atatia romani si­-au dat sufletul sa faca Romania Mare” a completat jupaneasa.

Jupaneasa a facut un tort aniversar 1 decembrie

Laura Nicolau a stat ore intregi in bucatarie, pregatind meniul de sarbatoare. „Pai am zis ca fasole si ciolan si cu varza face Ontanu, face Vanghelis. Aci suntem la Kera Calita”. 

De 1 decembrie, in ziua cand cei mai multi romani vor avea liber, Kera Calita va munci ca de obicei la carciuma, la masuta ei cu zeci de comori de argint. „E locul unde supraveghez, stau la priveala, toate bucatele trec pe aici prin vama, se duc inainte sau se intorc. In seara de 1 decembrie voi pune „Treceti batalioane” si voi spune istoriile pe care le-am pregatit cu Horia Pana” a mai spus patroana. 

 Pana la anul, jupaneasa nu va avea deloc timp sa-­si traga sufletul, insa planuieste ca in ianuarie sa se retraga, pentru o mini-vacanta, in Bucovina.

Adina Lacatusu

This browser does not support the video element.