Klaus Iohannis a dat legea care îi va înfuria pe proprietarii de restaurante. Mâncare la pachet, gratis

Publicat: 22/03/2024 | 18:27

Președintele Klaus Iohannis a promulgat o nouă lege ce îi vizează direct pe proprietarii de restaurante. Începând cu data de 21 martie, aceștia trebuie să se supună unor noi reguli. Ce trebuie să facă, mai nou, localurile din România?

O lege promulgată recent de președintele Klaus Iohannis îi obligă pe patronii de restaurante să fie ceva mai atenți la risipa alimentară. Din data de 21 martie, toate restaurantele din România trebuie să se alinieze celor din vestul Europei și din Statele Unite. Despre ce este vorba?

(VEZI ȘI: DE NECREZUT CE A GĂSIT O TÂNĂRĂ DIN CLUJ, ÎN MÂNCAREA SERVITĂ LA UN RESTAURANT CELEBRU. A RĂMAS MASCĂ)

Mâncare la pachet, gratis

Legea pentru combaterea risipei alimentare, care a fost promulgată recent, obligă toate localurile să expună în mod vizibil, fie la intrarea în restaurant, fie în meniu, posibilitatea pentru clienți de a-și lua la pachet mâncarea pe care nu o consumă în local.

Astfel, clienții au posibilitatea de a luat toată mâncarea pe care nu au consumat-o la pachet, cu scopul de a reduce risipa alimentară. De menționat este și faptul că aceia care servesc masa în oraș nu vor fi taxați pentru ambalaj.

De obicei, ambalajul costa un leu sau doi, dar din data de 21 martie acest cost va fi suportat de către restaurant, ci nu de către client.

Legea risipei alimentare vizează și magazinele și în cazul acestora fiind implementate câteva măsuri noi. Mai exact, alimentele aproape de data de expirare vor trebui fie reduse la preț, fie donate către organizații non-guvernamentale sau adăposturi pentru animale.

Risipa alimentară include toate alimentele destinate consumului uman care sunt pierdute sau aruncate de la momentul producerii până când ajung pe mesele consumatorilor. Global, eforturile de reducere a risipei alimentare sunt monitorizate și analizate în cadrul Obiectivului de Dezvoltare Durabilă 12.3, care vizează reducerea risipei și pierderilor de alimente.

Deși obiectivul ONU este de a reduce risipa alimentară cu 50% până în 2030, România este campioană, din păcate, la acest capitol. Mai exact, în fiecare an românii aruncă o cantitate semnificativă de alimente, suficientă pentru a umple 127.500 de camioane.

De exemplu, dacă aceste camioane ar fi aliniate într-o coloană, ar acoperi distanța de la București până la München. Românii cheltuiesc aproximativ 40% din venituri pe alimente, dar între 33% și 50% din acestea sunt aruncate direct în coșul de gunoi. Consumatorii individuali din mediul urban sunt responsabili pentru până la jumătate din întreaga risipă alimentară.

(CITEȘTE ȘI: CLIENȚII MCDONALD’S AU RĂMAS FĂRĂ CUVINTE CÂND AU AFLAT CĂ NU MAI POT EFECTUA PLĂȚI PENTRU COMENZILE DATE. PROBLEME URIAȘE PENTRU CELEBRUL LANȚ DE MAGAZINE)