Klaus Iohannis a promulgat legea! Românii vor avea cărți noi de identitate. Ce schimbare majoră a fost adusă

Publicat: 04/08/2020 | 19:49

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români. Potrivit noii legi cărțile de identitate ale românilor pot conține cip și pot înlocui cardul de sănătate. Însă pentru cei care nu doresc acest lucru, actul normativ include posibilitatea eliberării actului de identitate simplu, fără cip.

Prin legea adoptată se prevede modificarea mai multor acte normative referitoare la evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români, în sensul asigurării condiţiilor necesare pentru ca titularul unui document electronic să se autentifice on-line, pentru a beneficia de diverse servicii electronice – bancare, fiscale, sociale, financiare, educaţie etc. (CITEȘTE ȘI: CÂȚI BANI CÂȘTIGA PREȘEDINTELE KLAUS IOHANNIS PE AN. SUMA NU ESTE CEA LA CARE SE AȘTEAPTĂ TOATĂ LUMEA)

Carte de identitate pentru copiii sub 14 ani

Noua lege prevede și o excepție prin care copii sub 14 ani pot beneficia de o carte de identitate, la cererea părinților. Numai la solicitarea acestora sau a reprezentanţilor legali se poate elibera o carte de identitate simplă sau o carte electronică de identitate, indiferent de vârsta copilului.

De asemenea, este prevăzută şi posibilitatea de a opta pentru eliberarea unei cărţi electronice de identitate sau a unei cărţi de identitate simple, care nu va conţine niciun cip, precum şi stabilirea unor termene de valabilitate a actelor de identitate, în funcţie de vârsta titularului, în scopul surprinderii modificărilor fizionomiei titularului.

Perioada de valabilitate

Conform legii promulgate de Klaus Iohannis, cartea de identitate simplă şi cartea electronică de identitate vor avea următoarele termene de valabilitate: 2 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani; 4 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani; 10 ani după împlinirea vârstei de 18 ani; nelimitată, după împlinirea vârstei de 60 de ani, pentru cartea de identitate simplă. (VEZI ȘI: ACTE NECESARE SCHIMBARE BULETIN ÎN 2020. LISTA CU DOCUMENTE NECESARE)

Mai mult, noua cartea electronică de identitate permite titularului autentificarea în sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne şi în sisteme informatice ale altor instituţii publice sau private, precum şi utilizarea semnăturii electronice, în condiţiile legii. Cartea de identitate simplă conţine date în format tipărit şi în format inscripţionat prin tehnici speciale, precum şi elemente de particularizare şi de siguranţă.

De același lucru beneficiază și cetăţenii români cu domiciliul în România, aflaţi temporar în străinătate. Aceștia pot depune cerere pentru eliberarea actului de identitate: la misiunea diplomatică sau oficiul consular al României din străinătate, în cazul în care, din motive obiective, nu se pot deplasa la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor de la locul de domiciliu sau reşedinţă, cu excepţia cererii pentru eliberarea unei cărţi de identitate provizorii, precum şi la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor, prin împuternicit, pe bază de procură specială autentificată la misiunea diplomatică sau oficiul consular al României din ţara respectivă.