Klaus Iohannis a transmis un mesaj după moartea lui ÎPS Pimen: ”Doresc să…”

Publicat: 20/05/2020 | 22:18

Klaus Iohannis a transmis un mesaj după moartea lui ÎPS Pimen. Președintele României și-a exprimat regretul atunci când a aflat despre trecerea în neființă a părintelui.

ÎPS Pimen a murit noaptea trecută pe un pat de spital de la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș, din Capitală, fiind infectat cu virusul COVID-19. Slujba de înmormântare va fi oficiată în catedrala ortodoxă din Suceva, în mănstirea Sfântul Ioan cel Nou, unde a trăit arhiepiscopul Pimen în ultimii 29 de ani. Ulterior, trupul neînsuflețit al părintelui va fi transportat la mănăstirea Sihăstria Putnei.

Președintele României și-a exprimat regretul atunci când a aflat despre trecerea în neființă a părintelui. (CITEȘTE ȘI: ULTIMA DORINȚĂ A ÎPS PIMEN. ȘI-A PREGĂTIT SICRIUL ȘI…)

”Doresc să adresez sincere condoleanţe Preafericirii Voastre, înalţilor ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române şi membrilor Sfântului Sinod, precum şi credincioşilor din Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, odată cu trecerea le cele veşnice a Înaltpreasfinţitului părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Este un moment de tristeţe pentru întreaga Biserică Ortodoxă Română şi pentru toţi credincioşii care s-au aflat sub înalta arhipăstorire a Înaltpreasfinţitului Pimen.

Personalitate longevivă şi păstor cu har, Înaltpreasfinţitul Pimen s-a dăruit cu generozitate Bisericii şi semenilor, şi-a consacrat eforturile misionare păstrării identităţii româneşti, punând în valoare, în ţară şi peste hotare, bogăţia spiritualităţii ortodoxe şi patrimoniul valoros al bisericilor şi mănăstirilor din Moldova”, i-a transmis Klaus Iohannis Patriarhului BOR.

ÎPS Pimen, 69 de ani în slujba Bisericii

Părintele Arhiepiscop Pimen s-a născut în 25 august 1929 în localitatea Greabănu, județul Buzău, la botez primind numele Vasile. A urmat cursurile medii ale liceului din Râmnicu Sărat, după care, între 1948 şi 1951 a studiat la Semi­narul monahal de la Mănăstirea Neamţ, ca frate de mănăstire, absolvind în 1951. La 10 martie 1951 a fost tuns în monahism, pri­mind numele Pimen, iar la 29 iunie acelaşi an a fost hirotonit întru ierodiacon, scrie ziarullumina.ro.

În anul şcolar 1951-1952, a fost numit profesor pentru ciclul al ll-lea în cadrul Şcolilor mănăstireşti de la Neamţ şi Secu, apoi pedagog la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ (1952-1953). Între 1953 şi 1957 a urmat Institutul Teologic Universitar din Bucureşti, unde a obţinut licenţa cu lucrarea „Personalitatea Fericitului Augustin oglindită în confesiunile sale”.