Klaus Iohannis: „Școala începe la 14 septembrie. Majoritatea dintre ei vor merge fizic la cursuri”

Publicat: 05/08/2020 | 18:17
Klaus Iohannis: „Școala începe la 14 septembrie. Majoritatea dintre ei vor merge fizic la cursuri”

Președintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, școala în învățământul preuniversitar începe la 14 septembrie, iar majoritatea elevilor vor merge fizic la cursuri.

Totuși, șeful statului a precizat însă că decizia va fi luată la nivel local, în funcție de trei scenarii care un fost schițate.  „Am avut o întâlnire foarte importantă cu premierul şi mai mulţi miniştrii şi secretari de stat. Tema discuţiei a fost începerea anului şcolar, situaţia învăţământului din România şi măsuri specifice în vreme de pandemia.

S-au luat câteva decizii şi vă voi comunica datele cele mai importante pe care le avem acum şi deciziile luate astăzi, urmând să fie detaliate săptămânile care urmează.  Primul lucru important pentru elevi, părinţi – pe 14 septembrie începe noul an şcolar preuniversitar.

Citește și: Klaus Iohannis, mesaj de condoleanțe după exploziile din Beirut! „Suntem alături de Liban în aceste momente grele”

Pentru majoritatea elevilor asta înseamnă că vor merge efectiv, fizic la şcoală. Pentru a ţine cont de impactul pandemiei în fiecare şcoală, în fiecare localitate, au fost elaborate trei scenarii în funcţie de numărul de bolnavi din localitate. Aceste criterii sunt mai general valabile nu doar pentru şcoli, dar ele vor fi folosite şi pentru a evalua impactul pandemiei asupra şcolilor”, a declarat preşedintele.

Cele trei scenarii propuse de șeful statului

Criteriul de care se ține cont în stabilirea acestor scenarii este numărul de cazuri noi din ultimele 14 zile la mia de locuitori. Astfel:

  • Scenariul verde înseamnă că în localitatea respectivă e mai puţin de o persoană detectată cu COVID-19, în ultimele 14 zile;
  • Scenariul galben – între 1 şi 3 persoane detectate cu noul coronavirus;
  • Scenariul roşu se aplică unde au apărut mai mult de trei bolnavi noi în localitatea respectivă, în ultimele 14 zile, la mia de locuitori. În acest scenariu, școala se închide de tot.

Scenariul se va stabili la nivel local

Scenariul pentru fiecare școală urmează să fie stabilit de autoritățile locale: ”Aceste scenarii se folosesc pentru a descrie ce se întâmplă în şcoală. Felul în care va funcţiona fiecare unitate şcolară va fi decis local.

Deci decizia se descentralizează la nivel de judeţ şi în funcţie de situaţia concretă locală se va decide dacă va funcţiona după scenariul 1 – verde, scenariul 2, galben cu risc mediu sau scenariul 3, roşu, care înseamnă că şcoala se închide de tot. Pentru fiecare judeţ Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă va lua decizia privind scenariu. 

Nu rata: Klaus Iohannis a promulgat legea! Românii vor avea cărți noi de identitate. Ce schimbare majoră a fost adusă

Aceste scenarii nu vor fi valabile tot anul școlar, ci se vor actualiza permanent, în funcție de situația epidemiologică locală. Pentru fiecare judeţ Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă va lua decizia privind scenariul. „Decizia dacă elevii merg la şcoală sau învaţă online se ia pentru fiecare şcoală în parte la nivel de judeţ, sigur, la propunerea şcolii și a Inspectoratului Școlar”, a precizat preşedintele.

Încurajări pentru părinți

Președintele le transmite părinților, elevilor și profesorilor că cele 3 tipuri de scenarii, odată introduse, nu vor fi luate pentru întregul an școlar.

„Școala online nu e același lucru cu cea din clasă, dar pentru o perioadă limitată o poate înlocui. Să nu ne imaginăm că aceste încadrări sunt pentru tot anul școlar, ele se actualizează permanent. Pentru a nu pierde firul și materia, online-ul va ține loc învățământului în casă”, Klaus Iohannis.