L-am găsit pe urmaşul celebrului matematician Grigore Gheba. El e profesorul care creează probleme pentru olimpiade şi concursuri şcolare!

De: Cancan
Publicat: 29/09/2017 | 00:00

Matematica este una dintre materiile de la şcoală pe care cei mai mulţi dintre elevi o iubesc puţin spre deloc. Pentru Nicolae Papacu, profesor de matematică la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Slobozia, universul cifrelor a fost, însă, mereu, uşor de descifrat. Şi-a dat seama de acest „amănunt” de la o vârstă foarte fragedă.

„N-aş putea spune ce m-a atras către această disciplină. Eu cred că aşa m-am născut, să gândesc logic şi să fiu coerent. În clasele de gimnaziu eu am avut un profesor de matematică, se numea Iulian Chiriac. M-a făcut să-mi placă această materie şi să-mi doresc ca într-o zi să devin şi eu profesor de matematică. Şi, iată, o predau de 40 de ani”, mărturiseşte, cu mândrie, profesorul din Slobozia, pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.

Pe urmele lui Gheba

Culegerile de matematică ale profesorului Grigore Gheba erau, în trecut, nelipsite din ghiozdanele elevilor de toate vârstele, iar exerciţiile trecute în ele deveneau teme pentru acasă, subiecte de teze sau pentru examenele naţionale. Chiar dacă reputatul matematician s-a stins din viaţă de câţiva ani, el a lăsat un urmaş la Slobozia. (CITEŞTE AICI: Mărturii şocante făcute de sportiva ”notată” cu 10 înaintea Nadiei. Cum a fost umilită o mare gimnastă a României după ce s-a retras! I-au oferit un post de…)

Profesorul Nicolae Papacu realizează, la rândul său, probleme şi exerciţii de matematică, aşa cum o făcea şi Gheba. În toată cariera sa didactică, a reuşit să realizeze peste 600 de probleme de algebră, trigonometrie, aritmetică sau geometrie. Multe dintre problemele şi exerciţiile pe care le-a creat au fost publicate în reviste de specialitate din străinătate sau din România, fiind totodată transformate în subiecte pentru examene naţionale, concursuri şcolare sau fazele naţionale ale olimpiadelor de matematică.

„Într-adevăr, realizez şi probleme de matematică, exerciţii, pe care ulterior le public în revistele de specialitate. Unele dintre ele devin chiar subiecte pentru concursuri sau olimpiade. Mă bucur atunci când văd că munca mea are o utilitate” , spune, cu modestie, profesorul.

Secretul problemelor de matematică

Reţeta din spatele tuturor exerciţiilor  pe care le-a creat este destul de simplă. Nicolae Papacu explică faptul că în spatele oricărei probleme şi a oricărui exerciţiu se ascunde, de fapt, o altă problemă de matematică. (NU RATA, AICI: Am aflat povestea scriitorului care şi-a transformat casa părintească în muzeu)

„Evident că totul are o logică bine gândită, dar sursa de inspiraţie sunt alte probleme şi exerciţii de matematică cu care ai lucrat. Rezolvi un exerciţiu, apoi, de la respectivul rezultat, îţi dai seama că poţi să descoperi un alt exerciţiu sau o altă problemă de matematică. Mecanismul de funcţionare este foarte simplu, să ştiţi” , mai spune profesorul Nicolae Papacu, pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.

Talent recunoscut de experţi

În lumea cifrelor profesorului Nicoale Papacu, matematica este trecută la loc de cinste. Când nu predă elevilor şi nu creează exerciţii şi probleme, dascălul coordonează activitatea unei reviste matematice, înfiinţată chiar de el, „Revista de Matematică din Ialomiţa”.

Dincolo de aprecierea colegilor de breaslă şi rezultatele bune pe care elevii pe care i-a pregătit le-au obţinut la examene şi olimpiade, performanţele profesorului Papacu au fost confirmate chiar şi de experţi. Anul acesta, în luna mai, dascălul a fost recompensat cu o distincţie de către reprezentanţii Societăţii Române de Ştiinţe Matematice, al cărei membru este de foarte mult timp. Premiul, care i-a fost înmânat lui Nicolae Papacu chiar de către preşedintele Societăţii Române de Ştiinţe Matematice, Radu Gologan, l-a emoţionat pe profesorul din Slobozia.

„Evident că nu ai cum să nu te bucuri în momentul în care primeşti astfel de premii. Este o recunoaştere a valorii tale ca om, a eforturilor pe care le depui pentru a face lucrurile mai bune. Dincolo de această apreciere, trebuie să mulţumesc şi elevilor mei, care au reuşit mereu să obţină premii importante la concursurile şcolare la care au participat sau care au avut parte de rezultate bune la olimpiade sau examene naţionale”, a mai spus profesorul Nicolae Papacu. (VEZI ŞI: Plăteşte şi 30 de mii de euro pentru a personaliza un ”monstru”. El este regele tirurilor! Are cele mai frumoase camioane din România)

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)

MĂDĂLIN SOFRONIE