L-au interzis pe Arsenie Boca. Amenințări și mesaje ireale la adresa instituțiilor care au organizat proiectarea unui film regizat de Alexandru Solomon

Publicat: 21/09/2023 | 16:59

Vești importante pentru cei care așteptau lansarea filmului documentar ”Arsenie. Viața de Apoi”. Proiecția a fost anulată de către Centrul Municipal de Cultură Arad și de Biblioteca Județeană. Despre ce a fost vorba, de fapt, la mijloc. 

Potrivit regizorului Alexandru Solomon, acesta a fost informat de către reprezentanții Centrului Municipal de Cultură Arad faptul că proiecția filmului ”Arsenie. Viața de Apoi” a fost anulată, pentru că s-au primit mai multe mesaje negative cu amenințări.

Legenda părintelui Arsenie Boca este expusă în documentarul ”Arsenie. Viața de Apoi”

Citește și: MINUNILE LUI ARSENIE BOCA DESPRE CARE PUȚINI ROMÂNI ȘTIU. PĂRINTELE AVEA DARUL VINDECĂRILOR SUFLETEȘTI ȘI TRUPEȘTI

Noul film documentar despre viața duhovnicului Arsenie Boca scoate la lumină presupusele miracole pe care acesta le-a înfăptuit, dar și puterea pe care o avea asupra poporului  român. Alexandru Solomon, regizorul documentarului, susține că a fost informat că evenimentul a fost anulat cu puțin timp înainte de lansare, din cauza unor amenințări venite la adresa Centrului Municipal de Cultură Arad. Organizatorii au reușit să mute proiecția la Biblioteca Județeană, însă, la scurt timp a fost anulată și acolo.

„Cu 48 de ore în urmă, asociația a fost informată de Centrul Municipal de Cultură Arad că proiecția nu poate avea loc, pentru că s-au primit mesaje negative cu amenințări. Apoi, organizatorii au reușit să mute proiecția la Biblioteca Județeană. Aseară la ora 21, Biblioteca a anulat și ea proiecția. Am stat de vorbă acum o oră cu doamna directoare a Centrului, încercând să înțeleg cum e posibil ca o instituție publică să anuleze un eveniment convenit de multă vreme pe baza unor amenințări verbale. Să îngrădească accesul publicului din Arad la un film, fără măcar să-l fi văzut.

De ce nu au solicitat protecția jandarmeriei, dacă un eveniment ce are loc într-o sală din subordinea primăriei este amenințat. (Reproduc aici mesajul așa cum mi-a fost redat: „Dacă îndrăzniți să proiectați filmul, venim acolo și va fi circ, facem scandal.”) De ce cedează așa o instituție publică și încalcă dreptul la liberă exprimare? Doamna directoare mi-a zis că eu nu-i pot obliga pe arădeni să vadă filmul (cine-i obligă?!) Aradul e singurul oraș din România care a anulat o proiecție a filmului, cel puțin până la data asta. Cenzură? calcule electorale? oportunism? lipsă de asumare?”, a scris regizorul pe Facebook.

În noul său documentar, Alexandru Solomon și-a dorit să surprindă cum societatea românească este încă asociată cu imaginea unui duhovnic. Arsenie Boca se bucură de o viață de apoi ieșită din comun, devenind nu numai o figură salvatoare pentru milioane de români, ci și o icoană a timpurilor grele pe care le trăim.

„În miezul frustrărilor noastre, privirea hipnotică a unui călugăr mort de mai bine de trei decenii ne promite o lume mai bună. O lume dezamăgită, care și-a pierdut încrederea în orice, așteaptă de la acest viitor sfânt miracolul unor schimbări care nu s-au mai petrecut.

Legenda părintelui Arsenie Boca umple golul lăsat de deziluziile ultimilor 30 de ani. După o viață mai degrabă obișnuită pentru timpurile în care a trăit, Arsenie Boca se bucură de o viață de apoi ieșită din comun, devenind nu numai o figură salvatoare pentru milioane de oameni sau un brand omniprezent, ci și o icoană a timpurilor frământate pe care le trăim”, spune Alexandru Solomon.