La ce ajută ţelina. Luptă împotriva hipertensiunii, a ulcerelor, a bolilor hepatice, dar şi a cancerului

De: Cancan
Publicat: 06/09/2017 | 14:02

Printre cele mai importante beneficii ale consumului de ţelină se numără scăderea nivelului de colesterol. Această legumă banală ajută la îmbunătăţirea şi menţinerea sănătăţii inimii. Ţelina conţine un compus unic numit butilftalidă, care scade efectul lipidelor. Într-un studiu realizat de Departamentul de Farmacologie al Universităţii din Singapore, menţionat aici, când cobaii au fost hrăniţi cu o dietă bogată în grăsimi, timp de opt săptămâni, cei cărora le-a fost administrat extract de ţelină au prezentat niveluri semnificativ mai scăzute de lipide în sânge comparativ cu grupul-martor, care nu a primit extract de ţelină.

La ce ajută ţelina. Cum pot fi tratate durerile articulare şi bolile de piele

De asemenea, ţelina conţine antioxidanţi şi polizaharide cunoscute ca antiinflamatoare, mai ales flavonoide şi polifenoli. Astfel, ţelina susţine lupta organismului cu radicalii liberi care pot genera inflamaţii, adesea cunoscute drept cauze ale unor boli cronice, cum ar fi cancerul, bolile de inimă sau artritele. Acest lucru face ca ţelina să fie utilă în tratarea unei game largi de afecţiuni care sunt agravate de inflamaţie: dureri articulare (cum ar fi artrita), gută, infecţii ale rinichilor şi ficatului, boli ale pielii, sindromul colonului iritabil şi infecţiile tractului urinar. 

Ţelina ajută şi la tratarea hipertensiunii arteriale, dar şi a ulcerelor

Extractele de seminţe de ţelină au proprietăţi antihipertensive, care ajută la reducerea hipertensiunii arteriale, unul dintre factorii de risc importanţi pentru boala coronariană, care este cea mai mare cauză a mortalităţii în ţările industriale. Un studiu din 2010, publicat de Journal of Pharmaceutical Biology, arată că ţelina conţine un tip special de extract de etanol, care protejează mucoasa tractului digestiv. Extractul de ţelină are capacitatea de a reface nivelul de mucus gastric necesar în mucoasa stomacului pentru a împiedica formarea ulcerelor.

Sănătatea ficatului, menţinută de consumul de ţelină

Cecetările au arătat că ţelina reduce acumularea periculoasă de grăsime la nivelul ficatului, o dieţă bogată în această legumă fiindu-le de ajutor celor care suferă de boli hepatice. Ţelina mai ajută şi la pierderea în greutate, stimulează digestia şi reduce balonarea. Beneficiile digestive ale ţelinei se datorează în mare parte efectului său diuretic. Pentru că îmbunătăţeşte circulaţia la nivel intestinal, este utilă şi în cazurile de retenţie de apă.

Studii recente au arătat că, la fel ca morcovii, pătrunjelul sau păstârnacul, ţelina conţine compuşi chimio-protectori numiţi poliacetilene, care reduc toxicitatea şi luptă împotriva formării cancerului, mai ales a celui de sân, a celui intestinal sau a leucemiei. (VEZI ŞI: Beneficiile ardeiului iute. Poate opri un atac de cord în 30 de secunde şi vindecă bolile de stomac!)